FILM FESTIVAL

Priča o patologu, rastavljenom 40-godišnjaku, oduševila publiku u Rabu. Na programu i film s prve linije bojišnice u Ukrajini te Snajka

Projekcija filma na RAFF

 /Raff
Pod motom ‘Uroni u more istine‘ bit će prikazano, uz ‘Smrt djevojčice sa žigicama‘, još deset filmova u konkurenciji, dva izvan nje te četiri posebne projekcije

Kriminalistički film "Smrt djevojčice sa žigicama" redatelja Gorana Kulenovića te producenata Ivora Hadžiabdića i Antuna Bahata napravio je puni krug – 2021. je snimljen na Rabu, te je posebnom projekcijom otvorio 5. Rab Film Festival (RAFF).

Rab Film Festival u svojem petom izdanju od 18. do 23. kolovoza nudi deset filmova u konkurenciji, dva izvan nje te četiri posebne projekcije, a sve pod motom "Uroni u more istine". Najbolje filmove izabrat će tročlani žiri koji čine hrvatska glumica s međunarodnom karijerom Zrinka Cvitešić, umjetnički direktor DokuFest-a iz Prizrena na Kosovu Veton Nurkollari te nagrađivani filmski redatelj iz Bosne i Hercegovine Pjer Žalica.

image

Žiri RAFF-a: Pjer Žalica, Zrinka Cvitešić i Veton Nurkollari

/Rff

"Smrt djevojčice sa žigicama" premijerno je prikazana na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, a veliki je interes izazvala i s projekcijama na Sarajevo Film Festivalu, gdje je prikazana u sklopu Open Air programa.

Iako je na otvorenju RAFF-a film istodobno prikazivan na čak tri lokacije sve ulaznice su bile rasprodane danima prije početka Festivala. Zbog velikog interesa dodana je još jedna projekcija u subotu, a i ona je u najkraćem roku – rasprodana.

image

Projekcija filma na RAFF

/Raff

Napeta priča filma prati patologa Feru (Ozren Grabarić), svježe rastavljenog 40-godišnjaka, koji dolazi u otočni grad kako bi prisustvovao sprovodu kćeri svojeg prijatelja iz djetinjstva. Njegov se dolazak poklopi s brojnim čudnim stvarima koje se događaju na otoku: priča se o pojavljivanju ogromnog guštera, a vrhunac je ubojstvo "djevojčice sa žigicama" – rumunjske transseksualke Marillene koja se bavila prostitucijom i svoje partnere zarazila gonorejom. Iako nevoljko, Fero uz prijatelja, policijskog inspektora Mungosa (Goran Navojec), biva uvučen u istragu zločina te i sam pokušava doći do odgovora – tko je ubojica.

image

Ekipa filma Smrt djevojčice sa žigicama

"Smrt djevojčice sa žigicama" prvi je dugometražni igrani film s potpisom produkcijske kuće Livada produkcija. Koproducenti filma su Dušan Kovačević iz Natenane produkcije te Mirsad Purivatra iz Produkcije "2006". Film su financijski poduprli Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), Filmski centar Crne Gore, Ministarstvo kulture i sporta kantona Sarajevo i Hrvatska radiotelevizija (HRT).

Danas je na programu još Buntovnica film Charlotte Regan, a sadržaj je sljedeći: Nakon majčine smrti snalažljiva 12-godišnjakinja Georgie nastavlja živjeti sama u stanu na periferiji Londona, pretvarajući se da živi s ujakom. Novac zarađuje krađom bicikala s najboljim prijateljem Alijem. Sve je dobro, dok se ne pojavi Jason. On je navodno njezin otac. Dobitnik glavne nagrade na ovogodišnjem Sundance Film Festivalu.

Potom, film Na granici (Asimina Proedrou): Izbjeglička kriza iz 2015. na granici Grčke i Sjeverne Makedonije viđena očima tri moralno srozana člana obitelji s preklapajućim i proturječnim verzijama onoga što im se u životu događa.

U ponedjeljak će se moći pogledati i film Plastic Fantastic (Isa Willinger), tema je: Globalna plastična kriza rastavljena je i ponovno sastavljena u temeljito istraženom dokumentarnom filmu, koji ne ukazuje samo na probleme već i na moguća rješenja. Vjerojatno najvažniji klimatski film godine, s pozornim okom na greenwashing (zeleni korporativni marketing) i klimatski rasizam.

Potom, Najsretniji čovjek na svijetu čija je redateljica Teona Strugar Mitevska. Sarajka Asja ima 40 godina i nema partnera. Nadajući se da će upoznati nekog novog, jedne subote na majčin nagovor odlazi na speed dating. Spajaju je s 43-godišnjim bankarom Zoranom. Međutim, Zoran ne traži ljubav, već oprost.

image

Najsretniji čovjek na svijetu

Promo/

Moći će se pogledati i film Oduzimanje (Iran, Francuska, Mani Haghighi): Kada Farzaneh u gradskom autobusu(uoči muškarca koji užasno liči na njezinog supruga Jalala, odluči slijediti ga do nepoznate zgrade. Tamo vidi kako ga stanari pozdravljaju, kao da ga poznaju i s ulice gleda kako ulazi u stan kako bi se sastao s drugom ženom.

U ponedjeljak je na programu i Istočna fronta (Vitaly Mansky, Yevhen Titarenko)

Od prvog trenutka velike ruske agresije na Ukrajinu Jevgen Titarenko snima sve što ga okružuje: vlastite osjećaje kada su prve granate počele padati na njegov grad, desetke tisuća izbjeglica koji se žure napustiti svoje domove te prijatelje s kojima je otišao u rat – rat koji je stigao sve do njegova vlastitog kućnog praga u Kijevu.

Te Snajka: Dnevnik očekivanja (Hrvatska, Italija, Kosovo, Tea Vidović Dalipi)_ Ovaj izuzetno osoban film razotkriva niz obiteljskih rituala, tradicijskih stereotipa, pa i kulturnog rasizma, u kojima dvoje zaljubljenih pokušavaju pronaći pravu mjeru između zadovoljavanja slike koju o njima imaju njihovi roditelji i potrebe da zadrže svoje autentično ja i žive prema vlastitim vrijednostima. Mirazi koje su dobili ekonomski su i kulturalno praktički nespojivi pa je pred njima nezahvalan izazov balansiranja vlastite obiteljske prtljage, prikvačene kao ostavština prošlih generacija na putu između Hrvatske i Kosova. Tea i Mirsad će roditeljima uporno pokušavati biti poslušna djeca, a svojoj kćerkici Fridi slobodoumni mama i tata što se čini kao nemoguć zadatak, svoj ljubavi unatoč.

image

Snajka: dnevnik očekivanja

/Press
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:24