TUŽNA VIJEST

Preminuo je škotski glumac Robbie Coltrane, poznat po ulozi Hagrida u filmovima o Harryju Potteru

Robbie Coltrane

 CARL COURT/AFP
Energičan i eklektičan Škot karijeru je započeo kazalištu, a u karijeri je nastupio i u dva filma o britanskom špijunu Jamesu Bondu

Robbie Coltrane, škotski komičar i glumac koji je u serijalu filmova o čarobnjaku Harryju Potteru igrao ulogu čuvara lovišta Rubeusa Hagrida, preminuo je u 73. godini života, javlja The Hollywood Reporter.

Energičan i eklektičan Škot karijeru je započeo kazalištu, a u karijeri je nastupio i u dva filma o britanskom špijunu Jamesu Bondu - "GoldenEye" (1995.) i "Svijet nije dovoljan" (1999.). Zapažene je filmske uloge ostvario i u Hollywoodu i Velikoj Britaniji.

Coltrane je rođen 30. ožujka 1950. u Glasgowu u Škotskoj. Otac mu je bio liječnik opće prakse, a majka učiteljica i pijanistica. Coltrane je u Glasgowu završio umjetničku srednju školu, a umjetnost je i studirao, i to na fakultetu u Ediburghu. Kada se nije uspio probiti kao likovni umjetnik, Coltrane se u Edinburghu počeo baviti stand-up komedijom.

Ostvario je uloge u televizijskim serijama "Flash Gordon", "Crna guja" i "Keep It in the Family". Probio se zahvaljujući ulozi kriminalnog psihologa dr. Edwarda “Fitza” Fitzgeralda u seriji "Cracker" koja se emitirala između 1993. i 2006. godine.

Coltrane je napisao autobiografiju "Coltrane u Cadillacu" te 1993. glumio u istoimenoj seriji. U njoj se u automobilu marke Cadillac iz 1951. godine vozio po Sjedinjenim Američkim Državama - od Los Angelesa do New Yorka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 21:01