TUŽNA VIJEST

Poznati hrvatski filmski kritičar preminuo u 55. godini

Tomislav Čegir

 /Screenshot/božanstvena Komedija/facebook
Tomislav Čegir primio je mnogo nagrada za svoj rad, a za poznatu knjigu o stripu pisalo se da je ‘sjajno napisana‘. Danas je njegov sprovod

Filmski kritičar Tomislav Čegir preminuo je, nakon duge i teške bolesti, u 55. godini života. Od 1994. godine bavio se filmskom i strip kritikom. Sudjelovao je na tribinama te televizijskim i radijskim emisijama posvećenima filmu. Pisao je i o popularnoj glazbi te likovnoj umjetnosti.

Studirao je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je završio studij povijesti i povijesti umjetnosti.

Od 2003. je godine bio stalni suradnik Vijenca. Radio je i na emisiji Filmomanija (HR3).

2009. godine primio je Nagradu Vladimir Vuković za filmsku kritiku. 2008. godine na festivalu ZagrebDox bio je član žirija filmske kritike, dok je na Danima hrvatskoga filma 2011. bio selektor u kategoriji dokumentarnoga filma. 2019. je godine bio član ocjenjivačkog suda Pula film festivala.

Suautor je (s Joškom Marušićem i Tomislavom Šakićem) knjige "Hrvatski filmski redatelji I" (2009.). Autor je knjiga "Filmski prostori: hrvatske rekonstrukcije američkog žanrovskog filma" (2012.) i "Otkrivanje stripa"(2018.) te Filmski osvrti: Autorske i žanrovske perspektive (2018.).

"U svojoj novoj knjizi, baš kao i prethodnim u kojima se bavio filmom i stripom, Tomislav Čegir pokazuje dubinsko poznavanje medija, svih njegovih izražajnih valera, ali demonstrira i dobro naučenu tehnika pisanja, sposobnost artikulacije misli te razvijen osjećaj za strukturu teksta", pisao je u pogovoru Čegirove knjige "Strip - umjetnost slaganja" dr. Midhat Ajanović Ajan te nastavio: "Današnji čitatelj je naprosto izložen teroru nekompetentnog, lošeg, amaterskog, ali time agresivnijeg pisanja koje ga u raznim oblicima vreba sa svih strana. Usudio bih se ustvrditi da je mala čitanost o kojoj se često govori prije svega rezultat takve situacije, a ne zbog duhovne lijenosti ili tobožnje anakroničnosti knjige kao forme".

Kad vam u današnje vrijeme dođe u ruke izvanredno napisana knjiga, potpisana od strane autora kojeg pratim godinama, jednog od onih čije tekstove čitam bez obzira o čemu pisali, onda se to doživljava kao užitak i privilegij. U svojoj novoj knjizi, baš kao i prethodnim u kojima se bavio filmom i stripom, Tomislav Čegir pokazuje dubinsko poznavanje medija, svih njegovih izražajnih valera, ali demonstrira i dobro naučenu tehnika pisanja, sposobnost artikulacije misli te razvijen osjećaj za strukturu teksta".

Sprovod je danas, na Miroševcu, u 13.20.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. lipanj 2024 11:10