25. TRAVNJA

Povijesna dodjela Oscara održat će se uživo, Zoom nije opcija: ‘Ta virtualna stvar bi umanjila naš trud‘

 Robyn Beck/AFP
Organizatori su pozvali zvijezde da crvenim tepihom prošetaju u "nadahnjujućim i ambicioznim" kreacijama

Unatoč pandemiji korone, dodjela Oscara zakazana 25. travnja održati će se kompletno uživo, a Zoom neće biti čak ni opcija.

Također, organizatori su pozvali zvijezde da crvenim tepihom prošetaju u "nadahnjujućim i ambicioznim" kreacijama.

U pismu koje je nominiranima upućeno u četvrtak, producenti showa dodjele nagrade jasno su dali do znanja da neće biti moguće javiti se u emisiju putem Zooma, kao što je bio slučaj kod prethodnih dodjela.

"Onima koji neće biti u mogućnosti prisustvovati zbog ranije zakazanih obveza ili zbog nelagode koje im predstavlja putovanje, dajemo na znanje da neće biti mogućnosti javljanja u show putem Zooma. Trudimo se pružiti sigurnu večer i užitak svima vama osobno, kao i milijunima ljubitelja filma diljem svijeta, a vjerujemo da bi ta virtualna stvar umanjila naš trud", napisali su producenti Steven Soderbergh, Stacey Sher i Jesse Collins.

Naravno, Akademija će primiti kipić u ime umjetnika koji ne budu mogli prisustvovati ceremoniji. Čitav Covid protokol emisije uživo zamišljen je da se događaj tretira kao aktivni filmski set, s posebno dizajniranim punktovima testiranja da bi se osigurali najsvježiji rezultati, a to uključuje i Covid sigurnosni tim na terenu s mogućnošću PCR testiranja. Posebne upute u protokolu vrijede za one koji dolaze izvan Los Angelesa i one koji su u gradu.

Tema ovogodišnjeg showa glasi "Stories Matter", pa su producenti od nominiranih već tražili da sudjeluju u intervjuima u kojima će podijeliti svoje osobne priče. Ideja je povezati priču svake osobe u showu dodjele, a producenti su se dotaknuli i dress coda, zahtijevajući od nominiranih da izbjegavaju "ležernu" odjeću.

"Cilj nam je spoj inspiracijskog i aspiracijskog, što pojednostavljenim rječnikom znači da je sasvim cool ako želite doći svečano odjeveni, ali ne i ležerno", napominju u pismu. Naime, u dosadašnjim je dodjelama sudionicima bilo omogućeno da prisustvuju događaju doslovce iz vlastitog doma, a neki od njih su to shvatili odveć ležerno, pa je glumac Jason Sudeikis Zlatni globus primio odjeven u šarenu hudicu čiju je vezicu svezao poput kravate.

Ovogodišnji Oscari uživo će se održati u prostoru željezničke stanice Union Station u središtu Los Angelesa, a popratna događanja održavat će se u tradicionalnom prostoru dodjele, Dolby Theatreu u Hollywoodu.

Nominacije za najprestižniju filmsku nagradu objavljene su ranije ovog mjeseca, a nekoliko sati kasnije predsjednik Akademije David Rubin putem e-maila je obavijestio 10 tisuća članova Akademije o ograničenom planu sudionika emisije.

Rubin je istaknuo da zbog zdravstvenih propisa uzrokovanih pandemijom, ceremoniji osobno mogu nazočiti samo nominirani, njihovi gosti i i voditelji, a neće biti moguće ni održavanje godišnje lutrije za članske iskaznice. Također, neće biti ni popratnih događaja kao što je Governors Ball te zabave u Londonu i New Yorku. Ovogodišnja je dodjela povijesna po nekoliko činjenica, pa je tako prvi put ikad nominirano više od jedne žene u kategoriji za najbolju režiju, pa se za zlatni kipić bore Chloé Zhao (Nomadland) i Emerald Fennell (Promising Young Woman). Emitiranje 93. dodjele Oscara počinje, po našem vremenu, u ponedjeljak, 26. travnja, u 1 sat iza ponoći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:13