PIŠE NENAD POLIMAC

Potpuno drugačiji Zlatni globusi: Prijenos je bio loš i pun problema, neki od dobitnika u trenirkama

Emma Corrin  je nagrađena za ulogu trinceze Diane u seriji ”Kruna”
 Christopher Polk
Neki od dobitnika, kao što je Jason Sudeikis pojavili su se u trenirci. Prijenos je bio loš, pun tehničkih problema, ne baš dobre slike

Dodjela Zlatnih globusa nije bila bog zna kakva priredba. Voditeljice Tiny Fey i Amy Poehler, koje su se već uigrale u toj ulozi, javljale su se iz dvije najveće američke metropole, New Yorka i Los Angelesa, a na ekranu su ih spojili tehničkim trikovima. Jedino su prezenterice bile blještavo odjevene, dok su se dobitnici oglašavali iz svojih domova, što znači, otpala je prilika da se zabljesne garderobom (iako se neki nisu odrekli tog gušta, za razliku od Jasona Sudeikisa koji se pojavio u trenirci). Aplikacija „Zoom“ je dominirala te večeri, dostatan razlog da se mnogi zapitaju treba li televizija prenositi nešto što više nije spektakl. Osim, toga, bilo je i tehničkih problema, zvuk je povremeno bio loš, ni slika baš nije bila blistava, ukratko, ni sjena prošlogodišnjih nagrada kad još nije bilo korona virusa.

Za nešto dinamike pobrinuo se L.A. Times, koji je u dva navrata objavio članke o sastavu Holivudske udruge stranih dopisnika, organizacije odgovorne za dodjelu Zlatnih globusa. Ustanovljeno je naime da nijedan od njezinih 87 članova nije crnac, što je donekle razumljivo iz dva razloga: prvo, nemojte očekivati da će Njemačku ili Rusiju zastupati osoba tamne boje kože, a osim toga sama udruga je vrlo zatvorena, da bi vas u nju primili trebate preporuke bar dva člana. Istina, ima tu Azijata, tako da u pogledu rasne različitosti nije sve tako „crno“, no činjenica je da dominiraju bijelci. Kako je u pitanju vrlo unosna sinekura, članovi upravnih odbora i drugih tijela odlično su plaćeni, što je razumljivo, budući da budžet za te poslove iznosi skoro dva milijuna dolara (ove godine taj će iznos biti i povećan, zahvaljujući novom ugovoru za televizijski prijenos s NBC/Universalom). Znakovito, sve manje europskih kanala plaća taj „sajam taštine“.

image
Najboljom komedijom proglašen je film Sache Baron-Cohena "Borat 2"
Christopher Polk

Što je, dakle, ove godine odlučila šačica stranih dopisnika iz Hollywooda? Većina odluka je očekivana, ponajprije ona da se najboljim u kategoriji drame proglasi film „Zemlja nomada“, po sadašnjim procjenama najizgledniji kandidat za Oscara. Jaki konkurent bio mu je „Suđenje čikaškoj sedmorici“, ali i puno slabiji film. Chloé Zhao je proglašena najboljom redateljicom za „Zemlju nomada“, što je već podvig, budući da tu nema uobičajene podjele na drame i komedije/mjuzikle, ocjenjuju se samo majstori svog zanata, i to njih pet. Ona je ujedno i druga žena u povijesti koja je primila tu nagradu, prije nje je to uspjelo samo Barbri Streisand za „Yentl“, a to je bilo davne 1984. godine. Isti je slučaj sa scenarijima, gdje je trijumfirao Aaron Sorkin iz „Suđenja čikaškoj sedmorici“, iako mu to nije ni približno dobar rad kao „Društvena mreža“. „Mank“ Davida Finchera ignoriran je u svim kategorijama, možda i s razlogom, jer je njegov glavni glumac Gary Oldman javno izjavio da Zlatni globus smatra minornom nagradom.

Najbolja komedija/mjuzikl je „Borat 2“, no tu je konkurencija bila zbilja slabašna, najbolji glumac u toj kategoriji Sacha Baron Cohen bar je morao svladati Lin-Manuela Mirandu iz snimljenog brodvejskog hit mjuzikla „Hamilton“. Cohen je zahvalio „čisto bijeloj“ Udruzi stranih dopisnika, no Maria Bakalova, njegova kolegica iz „Borata 2“, nije imala priliku za sličnu nepodopštinu, jer ju je – i opet zasluženo – porazila Rosamund Pike iz filma „Jako mi je stalo“, koji je upravo stigao u naša kina. Kod glumaca u kategoriji drame također je bilo iznenađenja, Andra Day, poznatija kao pjevačica i manekenka, zahvaljujući filmu „Sjedinjene Države protiv Billie Holiday“ pobijedila je ne samo Frances McDormand („Zemlja nomada“) nego i Carey Mulligan („Djevojka koja obećava“). Jodie Foster je bila šokirana kad je čula da su je izabrali za najbolju sporednu glumicu zahvaljujući „Mauritancu“, očekivala je pobjedu Amande Seyfried („Mank“) ili Glenn Close („Brđanska elegija“). Najboljim glumcem u kategoriji drame posthumno je proglašen Chadwick Boseman za „Crnu stražnjicu Ma Rainey“, a njegova supruga Taylor Simone Ledward zahvalila se Udruzi kraćim i vrlo emocionalnim govorom.

image
Jodie Foster je bila vrlo iznenađena kada je nagrađena za ulogu u “The Mauritanian
-

Televizijske nagrade su protekle po očekivanjima, najviše ih je pobrala četvrta sezona „Krune“, čak četiri, proglašena je najboljom dramom, kao i glumački par Josh O'Conor i Emma Corrin (glumili su princa Charlesa i mladu Dianu Spencer) te sporedna glumica Gillian Anderson (Margaret Thatcher). Glavni glumci baš i nisu bili najbolji u svojim kategorijama, ali sporedna glumica jest. Inače, bar u fikciji je princeza pobijedila kraljicu, jer je bez nagrade ostala Olivia Colman, koja igra Elizabetu II. Najbolja mini-serija (odnosno serija ograničenog trajanja – kako to zovu u zadnje vrijeme) je prema očekivanjima „Damin gambit“, a njegova glavna glumica Anya Taylor-Joy također je dobila Zlatni globus. Netflixova najgledanija mini-serija tako je uspješno počela skupljati nagrade, a očekuje je još natjecanje za Emmy.

Zbog kompliciranih pravila kandidature, „Minari“ – jedan od favorita za Oscara – pobijedio je u kategoriji stranog filma, iako je u pitanju čista američka produkcija, i ukrao zasluženo priznanje izvrsnom danskom filmu „Još jedna runda“. No u borbi za Oscara sve će vjerojatno doći na svoje mjesto, „Minari“ će se boriti za druge nagrade, a „Još jedna runda“ za najbolji međunarodni film.
U pravilu, među nagrađenima su dominirali filmovi i televizijske serije sa streaming platformi, što je i logično, jer je to dominantni trend, a borba oko „crnih“ i „bijelih“ tek je počela i tu se još može svašta očekivati. Nju je podržala i Jane Fonda, dobitnica nagrade „Cecile B. DeMille“ za životno djelo, zalažući ze za više „inkluzivnosti“ u show businessu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 23:05