DUBROVAČKE LJETNE IGRE

Posveta nedavno preminulom Valteru Dešpalju u prekrasnom atriju Kneževog dvora

Dubrovačke ljetne igre

 Dubrovačke Ljetne Igre/
U glazbi se čulo da duo Pačko i Detoni ima dobru suradnju, što je bilo i za očekivati s obzirom na to da su već više puta zajedno svirali

Posljednji koncert u prostoru Kneževa dvora u okviru 74. Dubrovačkih ljetnih igara održan je 23. kolovoza. Publika je imala priliku čuti violončelisticu Kajanu Pačko i pijanista Danijela Detonija. U glazbi se čulo da duo Pačko i Detoni ima dobru suradnju, što je bilo i za očekivati s obzirom na to da su već više puta zajedno svirali. Svestrana violončelistica Kajana Pačko posvećena je i promoviranju djela hrvatskih skladatelja, tako da se odlično snašla u djelu Dubravka Detonija "Assonance 1" iz 1968. U atriju Kneževa dvora odzvanjali su tonovi, jeka, odjeci, zanimljivi zvukovni efekti nastali u komunikaciji između ovih dvaju instrumenata. Nije dugo prošlo otkada je na istom ovom mjestu Danijel Detoni nastupao uz Dubrovački simfonijski orkestar također izvodeći Dubravka Detonija. Skladatelj je pomno pratio koncert te se nakon izvedbe svoje skladbe zahvalio umjetnicima i publici.

Danijel Detoni i Kajana Pačko u nastavku su koncerta pokazali svoje vještine u klasičnom i romantičkom repertoaru. U "Sonati op. 5 br. 1 za violončelo i glasovir" Ludwiga van Beethovena violončelo ima različite uloge: svira unisono s klavirom, prezentira tematski materijal, a pojavljuje se i kao continuo instrument. Beethoven ovdje istražuje mogućnosti violončela te ono postupno dobiva ravnopravnu poziciju u odnosu na glasovir. Detoni je na glasoviru bio vrlo korektan puštajući Pačko da njezin instrument dođe do izražaja, ali na mjestima gdje je violončelo u ulozi continua, glasovirska je dionica mogla biti naglašenija.

Prije početka drugog dijela programa, Pačko je publici rekla da koncert posvećuju violončelistu i profesoru Valteru Dešpalju, koji je preminuo u travnju ove godine. Nakon toga svirali su "Šest pjesama" Johannesa Brahmsa u obradama Norberta Saltera i Davida Geringasa. Kajani Pačko su, čini se, odgovarali sentimentalnost i melankoličan prizvuk ovih pjesama te je na violončelu savršeno otpjevala svaki ton.

"Sonatu za violončelo i glasovir u e-molu, op. 35" Dore Pejačević izvođači su ostavili kao vrhunac programa. Ove se godine više izvodi Dora Pejačević povodom stote godišnjice njezine smrti pa se tako i ovaj duo priključio obilježavanju te godišnjice. S obzirom na to kako su se u toj Sonati dobro snašli, vjerojatno će ona ostati dijelom njihova repertoara. Na momente je nedostajalo dramatičnosti koje ima u djelima ove skladateljice, ali je duo virtuozno kroz skladbu publici prenio emocije. Emotivno je ostalo do kraja. Pačko i Detoni s publikom su se pozdravili kratkim dodatkom programu, skladbom "Omaggio a Bellini" Pavla Dešpalja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 06:00