OSCAR 2014.

POLIMAC O NOMINACIJAMA ZA OSCARE Nastavlja se mrtva trka ‘Gravitacije’ i ‘Američkih varalica’

‘Gravitacija’ i ‘Američki varalice’ dobili su po deset nominacija

Objavljivanje nominacija za 86. po redu nagradu Oscar - pročitali su ih jučer u pola šest ujutro predsjednica Akademije filmskih umjetnosti i znanosti Cheryl Bone Isaacs i filmski Thor Chris Hemsworth - nije proteklo bez iznenađenja.

Najveća su se odigrala u kategoriji najbolje muške uloge, gdje su bez nominacija ostali Robert Redford i Tom Hanks. Prvi je bio sjajan u pustolovnoj drami J. C. Chandora “Sve je izgubljeno”, ujedno i jedini glumac o priči o preživljavanju usamljenika na brodici koju nosi oluja, i računalo se da bi se Akademija napokon mogla odužiti legendarnoj zvijezdi, koja je dosad dobila samo jednu glumačku nominaciju, za film “Žaoka”, iako u posjedu ima dva pozlaćena kipića, jedan za režiju filma “Obični ljudi”, a drugi počasni za svoju svestranost.

Očito, to nije bilo dovoljno. Hanks je pak ostvario jednu od najboljih uloga u karijeri u filmu “Kapetan Phillips”, impresivan je u završnici u kojoj je njegovom liku život o koncu, no paradoksalno, nominaciju je dobio njegov partner Barkhard Abdi, potpuni filmski naturščik, i to za najbolju sporednu ulogu.

Budući da je “Nebraska”, humorna drama Alexandrea Paynea, izborila neočekivanih šest nominacija, šanse Brucea Derna (dosad je samo jednom nominiran, za sporednu ulogu u filmu “Povratak kući” Hala Ashbyja) za pobjedu u toj kategoriji puno su veće, iako je i dalje glavni favorit Matthew McConaughey za ulogu u “Dobrim dilerima iz Dallasa”: glasači vole radikalna mršavljenja i neočekivane zaokrete u karijeri.

Christian Bale isprva se nije spominjao među potencijalnim kandidatima, no njegova nominacija u “Američkim varalicama” apsolutno je zaslužena. Za razliku od Mc-Conaugheya, on se za svoj nastup udebljao osamnaestak kilograma.

U kategoriji najbolje glumice jedino je iznenađenje nominacija za Meryl Streep za ulogu u filmu “Kolovoz u pokrajini Osage”: mnogi su prigovorili da je njezina izvedba suviše teatralna, Julia Roberts - nominirana za najbolju sporednu ulogu (iako je to zapravo glavna rola) - dobila je bolje kritike, no što vrijedi, kad je glasačima Američke akademije Meryl Streep miljenica, pa je nominiraju i kad treba i kad ne treba. Cate Blanchett je sigurni favorit za ulogu u filmu Woodyja Allena “Jasmine French”, dok je Amy Adams (“Američki varalice”) dobila svoju petu nominaciju u karijeri i šteta što je najvjerojatnije opet neće potvrditi.

Najveći je propust izostanak nominacije za Emmu Thompson, koja je blistavo odigrala P. L.Travers, autoricu “Mary Poppins”, u filmu “Spašavanje gospodina Banksa”. Ona je već dvaput dobila Oscara, jednom kao glumica (“Howards End”), jednom kao scenaristica, pa se zbog toga neće osobito uzbuđivati.

U kategoriji najboljeg redatelja pomalo neočekivano je nominiran Payne, no kako njegov crno-bijeli niskobudžetni film “Nebraska” odlično kotira, možda nije bez šansi za nagradu. Uskočio je umjesto Paula Greengrassa, kojem su svi prognozirali nominaciju za “Kapetana Phillipsa”, ali nije skupio dovoljno glasova. Njegov je pak film dobio ukupno šest nominacija, kao i “Nebraska”. Favorit je Alfonso Cuaron (“Gravitacija”), iako ni Steve McQueen (“12 godina u ropstvu”) i David O. Russell nisu bez izgleda. Martin Scorsese obavio je najvirtuozniji redateljski posao, no to po svoj prilici neće biti nagrađeno.

Najviše nominacija - po deset - skupili su “Gravitacija” i “Američki varalice”, dok film “12 godina u ropstvu” ima jednu manje. Znači li to da ima manje šansi za glavnog Oscara. Nipošto, jer je ta besprijekorno napravljena povijesna drama snažnog socijalnog angažmana po mnogim prognozama najvjerojatniji pobjednik. “Gravitacija” se namirila prihodima u kinima, znatan dio nominacija skupila je u tehničkim kategorijama, a ukoliko nečim čudom trijumfiraju “Američki varalice”, vratit ćemo se u doba “Žaoke” s Redfordom i Paulom Newmanom, kada su i retro krimi komedije mogle izboriti Oscara.

Strani filmovi? Danis Tanović nije se uspio probiti među pet nominiranih s “Epizodom u životu berača željeza”, no već je veliki uspjeh što se našao u užem odabiru od devet naslova u toj kategoriji. “Velika ljepota” Paola Sorentina mogući je pobjednik, ali ne treba podcijeniti ni belgijski “crowd pleaser” “Broken Circle Breakdown”.

Svečana dodjela Oscara bit će 2. ožujka, nešto kasnije nego inače zbog Zimske olimpijade, a vodit će ju Ellen DeGeneres

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 11:27