POLIMAC PREPORUČUJE

Pogledali smo Titanic 3D: Ovo je savršeni blockbuster u novom ruhu, isplati se opet otići u kino!

Leonardo DiCaprio i Kate Winslet u filmu Titanic

 20th Century Fox - Paramount Pictures - Lightstorm Entertainment - Baja Studios/Christophel Collection/Profimedia
Istovremeno i film katastrofe i epska romansa, Titanic je vlasnik 11 Oscara i prestižne titule prvog filma koji je u kinima uprihodovao milijardu dolara

Od pet filmova s najvećim prihodima u povijesti filma, James Cameron režirao je čak tri - Avatara (2,923 milijarde dolara), Titanic (2,214 milijarde) i Avatar: Put vode (2,213 milijarde). Taj je pothvat tim impresivniji jer dva od ta tri filma nisu nastavci, a nisu ni rađeni po predlošku. Avatar je plod Cameronove mašte, a Titanic je inspiriran tragičnim potonućem britanskog putničkog broda RMS Titanic, svojevremeno najvećeg putničkog broda u svijetu.

Iako bi ga svijet filma zauvijek slavio kao vizionara i da je napravio "samo" ta tri filma, svestrani Kanađanin u svojoj filmografiji ima čak još četiri legitimna klasika - Terminatora, Aliens, Terminatora 2 i Bezdan - te nedovoljno spominjano remek-djelo akcijskog filma Istinite laži.

Tajna njegova uspjeha zapravo i nije neka tajna. Cameron je majstor jednostavnog i učinkovitog pripovijedanja te spektakularnih i često revolucionarnih prizora. U sukobima između inteligentnih strojeva i ljudi, on staje na stranu ljudi, u sukobu između pohlepnih i plemenitih, uvijek je na strani plemenitih, nisu mu strane ni priče o zlosretnim ljubavnicima, a likove koji se nalaze u situacijama prepunima emocija često stavlja u pogibeljne situacije, najčešće u divljini ili na pučini, tamo gdje im nema tko pomoći.

Iako je njegov Avatar na vrhu popisa filmova koji su u kinima uprihodovali najviše novca, a poklonika njegovih znanstveno-fantastičnih akcijskih spektakala zaista mnogo, Titanic je ipak kruna njegove karijere.

Svojevremeno najskuplji film svih vremena s budžetom od 200 milijuna dolara koji su financirala dva filmska studija - 20th Century Fox i Paramount, Titanic je prvi film koji je u kinima zaradio milijardu dolara, a 13 je godina bio film s najvišim prihodima. Zanimljivo, s trona ga je skinuo upravo Avatar.

Nadalje, Titanic je nominiran za rekordnih 14 nagrada Oscar (jedini drugi filmovi kojima je to uspjelo su Sve o Evi (1950.) i La La Land (2016.)), a kući je otišao s rekordnih 11 (jedini drugi filmovi kojima je to uspjelo su Ben-Hur (1959.) i Gospodar prstenova: Povratak kralja (2003.)).

Uz sve to, Titanic je u holivudsku prvu ligu lansirao zvijezde filma Leonarda DiCaprija i Kate Winslet.

Budući da se radi o naširoko obožavanom naslovu, Titanic se periodički vrati u kina i publika ga uvijek za zadovoljstvom ode pogledati. Od 2,214 milijardi dolara koliko je do sada zaradio, 374 milijuna zaradio je u periodu od 2012. do danas.

Kako se ove godine obilježava 25. obljetnica njegove premijere, u kina je ponovno poslana 3D verzija filma, a u kritičari Jutarnjeg lista Nenad Polimac i Damjan Raknić u novoj epizodi serijala "Polimac preporučuje" raspravljaju o svemu što ga čini savršenim blockbusterom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 08:51