POLIMAC PREPORUČUJE

Pogledali smo srpski kino hit koji ima brojke kakve hrvatski filmovi samo mogu sanjati, evo kakav je

Miloš Biković kao Petar Maraš

 Južni Vetar/Youtube
Miloš Avramović ponovno je pokazao da barata estetikom akcijskog filma i Južni vjetar zbog toga ne odskače od svojih američkih uzora

Svaka čast Dini, Jamesu Bondu, najnovijim Marvelovim spektaklima te devetom nastavku Brzih i žestokih, ali filmsku 2021. godinu pamtit ćemo prvenstveno po borbi filmova Toma i Južni vjetar: Ubrzanje za naklonost hrvatske kino publike.

Premda se sada već dobro zna da Hrvati (a i cijela regija) vole srpske filmove (a sve više i serije), malo tko je mogao predvidjeti da će filmovi Dragana Bjelogrlića o slavnom glazbeniku Tomi Zdravkoviću i Miloša Avramovića o okretnom kriminalcu Petru Marašu kojeg igra regionalna filmska zvijezda Miloš Biković do te mjere zaluditi domaće tržište.

Ako nastavi trenutnim tempom, Toma će vrlo skoro prebaciti preko 50 tisuća gledatelja, a Južni je vjetar u jednom vikendu pogledalo oko 45 tisuća gledatelja. To su brojke o kojima hrvatski film, nažalost, u ovom trenutku može samo sanjati.

Jedan od razloga zašto su Toma i Južni vjetar toliko uspješni je taj da Bjelogrlić i Avramović evidentno razumiju da moraju parirati američkim, europskim i azijskim kolegama ako žele da publika za njihove filmovi izdvoji nemalo novca i pogleda ih baš u kinu. Toma po ničemu ne zaostaje za biografskim filmovima o glazbenicima kakve izbacuje Hollywood, a Južni se vjetar svojom estetikom sasvim pristojno uklapa u akcijski žanr. Južnom vjetru ide u prilog i činjenica da je riječ o nastavku, a nastavci, Hollywood to predobro zna, u kinima gotovo redovito prolaze bolje od originala.

Južni vjetar: Ubrzanje počinje tamo gdje je stala druga sezona istoimene serije Južni, no priča je posložena tako da je se može pratiti i bez da ste je gledali. Naravno, u filmu će više uživati oni koji su seriju gledali. Okosnicu radnje čine dvije narativne linije - pokušaj Petra Maraša da kupi zemljište kroz koje bi trebao prolaziti jedan plinovod te neuspio pokušaj njegovog brata Nenada (Luka Grbić) da izađe iz bratove sjene i postane samostalni podzemni poduzetnik.

U novoj epizodi serijala "Polimac preporučuje" filmski i televizijski kritičar Jutarnjeg lista Nenad Polimac i novinar Jutarnjeg Damjan Raknić raspravljaju o povijesnom uspjehu srpskih filmova u hrvatskim kinima, najvećoj regionalnoj filmskoj zvijezdi Milošu Bikoviću i činjenici da srpski filmaši nimalo ne zaostaju za američkim kolegama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 22:55