POLIMAC PREPORUČUJE

Pogledali smo noir horor ‘Ulicu noćnih mora‘: ‘Čista petica! Svaka čast, ovo je fantastično‘

Cate Blanchett i Bradley Cooper u ”Ulici noćnih mora”

 Moviestore Collection Ltd/Alamy/Alamy/Profimedia
Meksički redatelj Guillermo del Toro pokazao je da zaista zna raditi s glumcima jer je "Ulica noćnih mora" prepuna izvrsnih izvedbi

Čim je pročitao knjigu “Ulica noćnih mora”, objavljenu 1946., Tyrone Power, velika glumačka zvijezda kompanije 20th Century Fox, zahtijevao je od šefa produkcije Darylla F. Zanucka da je otkupi za ekranizaciju. Potonji je morao izdvojiti 60.000 dolara (za to doba pozamašnu svotu) kako bi nagovorio autora romana Williama Lindsaya Greshama da mu ustupi filmska prava. Zapravo, da je imao vremena za cjenjkanje, sigurno bi prošao jeftinije, Greshamu je to bio prvi roman, a prije toga uređivao je magazin o istinitim zločinima. Poweru se, međutim, žurilo, htio se što prije riješiti imidža junaka pustolovnih filmova i posvetiti se ozbiljnijim projektima, kakav je svojedobno bio “Oštrica brijača” snimljen prema romanu W. Somerseta Maughama. Uostalom, snimanje je počelo već 1947.

”Ulica noćnih mora” Edmunda Gouldinga, jednog od najrespektabilnijih holivudskih redatelja u tom razdoblju, bio je krajnje mračan film noir, poseban po tome što je snimljen s velikim budžetom (karneval u kojem se odigrava prva trećina radnje u cijelosti je sagrađen u Foxovim studijima) i s respektabilnom glumačkom postavom (uz Powera su glumili Joan Blondell, Coleen Gray i Helen Walker). Nije ostvario prihode kakve je Zanuck priželjkivao, no s vremenom se prometnuo u klasik, uostalom, kao i sam roman. Power je na njega bio ponosan i do smrti (umro je 1958.) te ga je smatrao jednim od svojih najboljih ostvarenja.

Novu verziju potpisao je Guillermo del Toro, dobitnik Oscara za film “Oblik vode”, i vrsni poznavatelj holivudske kinematografije. Najprije je pročitao knjigu, koju mu je dao njegov omiljeni glumac, Ron Perlman (“Hellboy” i nastavak), a zatim je pogledao i Gouldingov film. Isprva mu se činilo da to nije materijal za njega jer u priči nema natprirodnih elemenata, međutim, nije ju nikako mogao zaboraviti. Naposljetku je bio uvjeren da se jedino s takvim sižeom može odmaknuti od reputacije koju je stekao fantastičnim i romantičnim “Oblikom vode”.

Glavni junak Stan Carlisle (Bradley Cooper uskočio je umjesto prezauzetog Leonarda DiCaprija) radnik je na karnevalu kojemu upravitelj kao po pravilu namjenjuje prljave poslove. Upravo se razbolio cirkusant koji bi zabavljao publiku tako što bi odgrizao glave živim kokošima, a u takvoj profesiji može se opstati jedino ako ste stalno pijani. Jedan od njih upravo pokazuje znakove ludila i upravitelj ga se želi riješiti, što Stan obavlja bez pogovora jer se čudi kako netko takvo što uopće može raditi.

Stana privlači nešto drugo, sviđa mu se pozornost koju privlači karnevalska zvijezda “Madame Zeena” (Toni Collette). Uz pomoć svojeg partnera Petea (David Strathairn), ona je u stanju odgonetati tajne gledatelja, no to baš i nije tako komplicirano: Pete je u publici i njih dvoje do savršenstva su razvili govor u šiframa. Stan se uspije riješiti Petea, ali za svoju partnericu bira ljepuškastu Molly (Rooney Mara), koja ga je prva upozorila na tu specifičnu komunikaciju. No, kad se u njihov odnos uplete i “vidovita” Lilith (Cate Blanchett), više ni Stan nije u stanju kontrolirati situaciju.

Del Toro je htio napraviti film koji nije za publiku slabijih živaca i reklo bi se da je u tome uspio.

U novoj epizodi serijala "Polimac preporučuje" filmski kritičar Jutarnjeg lista Nenad Polimac i novinar Jutarnjeg Damjan Raknić raspravljaju o meksičkom redatelju Guillermu del Toru i filmovima srednje velikih budžeta koje Hollywood sve manje i manje snima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:33