ŠALABAHTER IZ FILMA

Pogledali smo ‘Mjesto tišine: Dan prvi‘: Dobar film s odličnim glumcima i jednim groznim problemom

Joseph Quinn i Lupita Nyong‘o u filmu ”Mjesto tišine: Dan prvi”

 -/PA Images/Profimedia
Najveća snaga filma redatelja Michaela Sarnoskog leži u malim trenucima, a Lupita Nyong‘o izvrsno je odigrala svoju ulogu

Da biste se probili u tržišno orijentiranom Hollywoodu, morate dobro poznavati žanrove. Ako ćete raditi kao "plaćenik", filmski studiji i producenti od vas će zahtijevati da isporučujete očekivano i provjereno. Ako ste iole umjetnički ambiciozniji tip, vaše će vam znanje omogućiti da plasirate subverzije i igrate se s očekivanjima publike.

"Mjesto tišine", hororac s elementima znanstvene fantastike, napravili su ljudi koji su negdje između ova dva tabora. Scenaristi Bryan Woods, Scott Beck i John Krasinski, koji je film i režirao, u njemu su isporučili i očekivano i ambiciozno. Smrtonosni vanzemaljci specifične anatomije, postapokalipsa i vokabular horor filma sučelili su se sa šokantnim obratima, atipičnim likovima i nesvakidašnjim pristupom tišini. Nesvakidašnjim za holivudske standarde.

Publika je dobro primila tu kombinaciju i "Mjesto tišine" je u kinima uprihodovalo 341 milijun dolara. Kad se uzme u obzir da je koštalo tek 17, uspjeh je tim impresivniji. Kako to obično biva, ubrzo je naručen trostruko skuplji nastavak. Kao i mnogi filmovi, "Mjesto tišine 2" imalo je problema zbog pandemije koronavirusa SARS-CoV-2 te je u kina stiglo sa zakašnjenjem od godinu i nešto više dana. Iako su se okovi žanra u "Mjestu tišine 2" osjetili više nego u njegovom prethodniku, film je ostvario je prihod od 297 milijuna dolara.

Kako to obično biva, ubrzo je naručen treći film jer Hollywood od skoro svakog filma - čast iznimkama - nastoji napraviti franšizu. "Mjesto tišine: Dan prvi" treći je film u serijalu, ali njegova radnja prati početak invazije vanzemaljaca koji ne vide, ali jako dobro čuju. Glavne uloge u filmu igraju oskarovka Lupita Nyong‘o ("12 godina ropstva", "Crna pantera", "Mi") i Joseph Quinn ("Stranger Things"), a režiju i scenarij potpisuje Michael Sarnoski ("Prasac").

"Mjesto tišine: Dan prvi" u hrvatska je kina stigao 27. lipnja, a kritičar Jutarnjeg lista Damjan Raknić u novoj epizodi serijala "Šalabahter iz filma" donosi tri razloga zbog kojih biste ga trebali pogledati i dva zbog kojih biste ga trebali preskočiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 18:01