Nagrade EFA

Pobijedi li Jasmila Žbanić, bit će to prvi europski Oscar za film iz regije

Jasmila Žbanić

 MIGUEL MEDINA/AFP
EFA, za razliku od Oscara, u zasebnoj kategoriji nagrađuje i najbolje komedije

Europska filmska nagrada (EFA) utemeljena je krajem 80-godina s nakanom da postane europski pandan američkom Oscaru. EFA je oponašala Oscar u mnogo čemu, uključujući izgled kipića, krovnu instituciju i sustav glasanja. Tijekom trideset i tri godine postojanja, EFA se nije uspjela vinuti do Oscara kada su u pitanju glamur, vidljivost i komercijalna važnost. No, svejedno je riječ o jednoj od najprestižnijih nagrada koje jedan film može dobiti. Tim priznanjem obično završava filmska kalendarska godina, a počinje sezona filmskih nagrada.

Prije covida, EFA-e su se dodjeljivale na svečanoj masovki koja se naizmjence održavala ili u Berlinu ili u odabranom europskom gradu. Virus je, naravno, i to pomrsio. Ovogodišnje nagrade bit će dodijeljene u subotu u Berlinu, na svečanom proglašenju koje će biti hibridno, bez uzvanika i s minimumom publike. Konkurencija za nagrade ove je godine izrazito neizvjesna, nekoliko je filmova gotovo izjednačeno po broju nominacija, a čini se da su prvi put u povijesti EFA-e dva glavna favorita filmovi dviju redateljica.

U najvažnijoj kategoriji - onoj za najbolji europski film - nominirano je šest naslova: "Kupe broj 6" Finca Juhoa Kuosmanena, "Quo vadis, Aida" Bosanke Jasmile Žbanić, britanski film "Otac" Floriana Zellera, "Bila je to božja ruka" Talijana Paola Sorrentina te canneski pobjednik, film "Titan" Francuskinje Julie Ducournau. Ukupno najviše nominacija, četiri, imaju "Quo vadis, Aida", "Titan" i "Otac", dok ih finski i talijanski film imaju po tri. "Quo vadis", "Otac" i "Bila je to božja ruka" jedini su filmovi koji su nominirani za najbolji film, režiju i scenarij, što bi ih - barem po tradiciji prethodnih godina - moglo činiti favoritima. "Titan" je, s druge strane, canneski pobjednik, a Zlatna palma i EFA često se preklapaju.

image

Paolo Sorrentino

STRINGER/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP
image

Jasmila Žbanić

MIGUEL MEDINA/AFP
image

Florian Zeller

Lewis Joly/POOL/AFP
image

Juho Kuosmanen

John MACDOUGALL/AFP

Od nominiranih redatelja, samo je jedan dosad već osvojio EFA-u. To je Talijan Paolo Sorrentino koji ju je osvojio dvaput, za "Veliku ljepotu" 2013. i za "Mladost" 2015. godine. To što već ima EFA-u nije nužno minus kod ove nagrade, koja često ide višestrukim pobjednicima. No, Sorrentinov je film jedini od nominiranih koji distribuira Netflix (premijera na streaming servisu mu je sljedeću srijedu) - a europski akademci, za razliku od američkih, nisu tako skloni nagrađivati streamere.

Pobijede li sarajevska redateljica Jasmila Žbanić ili Francuskinja Ducournau, bit će to (tek) druga pobjeda jedne redateljice za EFA-u. Jedina žena koja se okitila nagradom za najbolji film dosad bila je Njemica Mare Ade, 2016. za film "Toni Erdmann".

Pobijedi li bosansko-hercegovački film, to će ujedno biti i prva pobjeda jednog filma s područja bivše Jugoslavije za EFA-u. Nekoliko ih je bilo nominirano, među inima i Žbanić za "Grbavicu" 2006., no nijedan nije osvojio nagradu za najbolji dugometražni film.

Treba reći da je izbor filmova nominiranih za EFA-u ove godine iznenađujuće uskraćen za neke od očekivanih favorita. Glasači europske akademije tako su preskočili jedan od najboljih filmova sezone, venecijanskog pobjednika "Događaj" Francuskinje Audrey Diwan, izvrstan film koji je zapanjujuće ostao bez ijedne nominacije. Bez ijedne nominacije je i meni osobno najbolji film na kandidacijskoj listi - "Dragi drugovi!" ruskog veterana Andreja Končalovskog. Izvrsni berlinski pobjednik "Baksuzno bubanje ili bezumni pornić" Rumunja Radua Judea nominiran je za režiju i scenarij, ali ne i za najbolji film, a sjajni norveški film "Najgora osoba na svijetu" Joachima Triera nominiran je samo za scenarij i žensku ulogu (Renate Reinsve).

Osim norveške glumice, za najbolju su žensku ulogu nominirane još Jasna Đuričić za "Quo vadis, Aida", Agathe Rousselle za "Titan", Carey Mulligan za "Djevojka koja obećava" i Finkinja Seidi Haarla za "Kupe broj 6". Od glumaca, najzvučnije je ime Anthonyja Hopkinsa koji je nominiran za film "Otac" (za tu je ulogu već dobio Oscara). Osim njega, nominirani su još Francuz Tahar Rahim za "Mauritanca", Vincent Lindon za ulogu u "Titanu", Rus Jurij Borisov za finski film "Kupe broj 6" te Nijemac Franz Rogowski za glavnu ulogu u filmu pobjedniku ZFF-a - "Velikoj slobodi". Pobijedi li Jasna Đuričić, što ne bi bilo iznenađenje, bit će to druga EFA za žensku ulogu za jednu ex-YU produkciju: godine 1991., EFA-u je dobila Vojvođanka Marta Keler za film "Virdžina" Srđana Karanovića.

Jaka je i konkurencija dokumentaraca. U njoj su ozbiljni favoriti i dva filma koja je zagrebačka publika bila, ili još jest u prilici vidjeti ovaj tjedan na Human Rights Film Festivalu - "Gospodin Bachmann i njegov razred" Njemice Marije Speth te "Babij Jar: kontekst" Ukrajinca Serhija Loznice. Nominiran je i danski animirani dokumentarac "Bijeg" Jonasa Pohera Rasmussena koji je, kao kuriozitet, nominiran i za najbolji dokumentarni i za najbolji animirani film.

U konkurenciji cjelovečernjih animiranih filmova nominirani su još irski "Wolfwalkers", belgijski film "Gdje je Ana Frank", švedski "Majmunska zvijezda" te češki "Miševima je mjesto na nebu".

EFA, za razliku od Oscara, u zasebnoj kategoriji nagrađuje i najbolje komedije. Nominirane su tri: norveška "Ninjaby", francuska "Belle Fille" te španjolska "Ljudi s gornjeg kata".

Zanimljivo je da je u kategoriji kratkih filmova nominiran i jedan kosovski film: "Preseljeni" redatelja Samira Karahode. Crna komedija o stolnotenisačima, koji stalno moraju seliti svoj prostor za trening, prikazana je na Zagrebačkom filmskom festivalu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 04:50