‘IMPRESIVNO‘

Plavuša raščupane kose odjevena u crveni kombinezon, trči preko poljane, progoni ju tip sa sačmaricom... Pogledajte ovaj film

Willa Fitzgerald, Strange Darling

 Miramax - No Remake Pictures - Album/album/profimedia/Miramax - No Remake Pictures - Album/album/profimedia
Da vam ne otkrivam nijanse zapleta, tek u zadnjoj trećini shvatit ćete o čemu se tu zapravo radi i bit ćete koliko toliko zadovoljni raspletom

Kad film "Strange Darling" ili "Čudna dragana" prevedu kao "Smrtonosni susret", znajte da vas "prevoze žedne preko vode". Nije da nisu imali dobrog učitelja u redatelju JT Mollneru, koji je svoj krvavi triler podijelio u šest poglavlja i niže ih kako mu se prohtije. Najprije počinje s trećim koji ima podnaslov "Možete li mi pomoći? Molim vas?" Kako ne, kad to poručuje plavuša, raščupane kose, odjevena u crveni kombinezon, koja trči preko poljane. Nju progoni grubi tip sa sačmaricom, već ju je spriječio da u svom automobilu predaleko odmakne, a sada joj se opasno približava.

Problem je sljedeći, svaki put kad započne novo poglavlje, ujedno je i nova podjela dramskih karata. Već u drugom dijelu progonitelj i bjegunica su u posve novim ulogama, upustili su se u seksualnu seansu koja ne isključuje grubosti, ali na posve dobrovoljnoj bazi. Nekadašnja plavuša sada je crvenokosa, svjetlo se fino poigrava nijansama njezine kose, logično da je to sjajno izvedeno, jer film je snimljen na 35mm vrpci, a direktor fotografije je Giovanni Ribisi, inače glumac, ali se u raznovrsnoj karijeri okušao u svakojakim funkcijama, pa i u režiji. Ovaj film režirao je JT Mollner, nama ne osobito poznati filmaš, a kako i bi, kad je napravio samo dva duga filma. Prvi, "Odmetnici i anđeli", pripremao je punih pet godina, s njim je imao dosta uspjeha na Festivalu nezavisnog američkog filma u Sundanceu, no trebalo je još punih sedam godina prije no što se pojavio "Smrtonosni susret". I taj je snimljen za šaku dolara, dobro, ne baš za šaku, jer je koštao četiri milijuna dolara, a možda i povrati uložena sredstva, tako da se filmaš može baciti na nove projekte. Ovaj mu je zapravo impresivan, gotovo sve uloge igraju poznati glumci (samo za napomenu, u epizodama pustinjačkog bračnog para pojavljuju se Barbara Hershey i Ed Begley mlađi), i posve je svejedno koliko će vremena provesti pred kamerama, je li u pitanju kratka pojava ili veća rola. Zanimljivo je da je u ovom razdoblju kad su žene predstavljene kao žrtve koje se osvećuju svojim zlostavljačima ("Osveta" Coralie Fargeat i dr.), ovdje sve potpuno drugačije.

Da vam ne otkrivam nijanse zapleta, tek u zadnjoj trećini shvatit ćete o čemu se tu zapravo radi i bit ćete koliko toliko zadovoljni raspletom. Jedno od originalnijih ostvarenja koje smo ove godine vidjeli u kinima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 10:35