PULA FILM FESTIVAL

‘Plavi cvijet‘ redatelja Zrinka Ogreste dobitnik je Velike zlatne arene za najbolji film

Rene Bitorajac
 Dusko Marusic/Cropix
"Murina" redateljice Antonete Alamat Kusijanović osvojila je nagradu publike Zlatna vrata Pule

Film "Plavi cvijet" redatelja Zrinka Ogreste dobitnik je Velike zlatne arene za najbolji film 68. Pulskog filmskog festivala koji je u petak navečer završen u pulskoj Areni dodjelom nagrada, a film "Murina" redateljice Antonete Alamat Kusijanović osvojio je nagradu publike Zlatna vrata Pule.

Ogresta je osvojio Arenu i za režiju, a nagrada "Breza" za najboljeg debitanta pripala je scenaristici i redateljici filma "Murina" Antoneti Alamat Kusijanović, a taj je film nedavno nagrađen za najbolji debitantski film i u Cannesu.

Zlatna arena za glazbu pripala je Alenu i Nenadu Sinkauzu za glazbu u filmu "Zora" Dalibora Matanića. Istom filmu pripala je i Zlatna arena za montažu koju je dobio Tomislav Pavlic te za kameru koja je dodijeljena Marku Brdaru također za film "Zora".

image
Alen i Nenad Sinkauz
Dusko Marusic/Cropix

Najbolju glavnu žensku ulogu ostvarila je Vanja Ćirić, protagonistica filma "Plavi cvijet" redatelja Zrinka Ogreste, a Zlatna arena za najbolju glavnu mušku ulogu dodijeljena je Reneu Bitorajcu za ulogu Dinka u filmu "A bili smo vam dobri" redatelja Branka Schmidta.

image
Vanja Ćirić
Dusko Marusic/Cropix
image
Rene Bitorajac
Dusko Marusic/Cropix

Zlatnu arenu za najbolju sporednu žensku ulogu osvojila je Danica Čurčić za ulogu Nele u filmu "Murina".

Zlatna arena za scenarij dodijeljena je Sandri Antolić, Ognjenu Sviličiću i Branku Schmidtu za film "A bili smo vam dobri" dok je Zlatna arena za režiju pripala Zrinku Ogresti za film "Plavi cvijet". Zlatna arena za oblikovanje zvuka pripala je Mirku Perriju i Juliju Zorniku za film "Zora" redatelja Dalibora Matanića.

image
Dalibor Matanić
Dusko Marusic/Cropix
image
Branko Schmidt
Dusko Marusic/Cropix

U konkurenciji Međunarodnog programa Zlatna arena za najbolji film pripala je filmu "Nigdje posebno" redatelja Uberta Pasolinija, a Zlatna arena za najbolji hrvatski doprinos u manjinskoj koprodukciji dodijeljena je Ankici Jurić Tilić za film "Baksuzno bubanje ili bezumni pornić" redatelja Radua Judea. Posebno priznanje ocjenjivačkog suda uručeno je redateljici Jenni Toivoniemi za film "Društvene igre".

Filmski i kazališni glumac Zdenko Jelčić dobitnik je nagrade „Fabijan Šovagović“, koju je Društvo hrvatskih filmskih redatelja, štujući uspomenu na velikana hrvatskog glumišta utemeljio 2000. godine, a dodjeljuje se glumici ili glumcu čije je djelo ostavilo trajni trag u povijesti hrvatskog filma.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, koja je nazočila svečanoj dodjeli nagrada, još jednom je istaknula kako je iznimno ponosna na ovogodišnji hrvatski program, na autore, producente, umjetnike i djelatnike koji su u teškim okolnostima uspjeli završiti snimanja i produkciju filmova.

Inače, članovi Ocjenjivačkog suda hrvatskog programa su poljski scenarist i redatelj Pawel Pawlikowski, glumica Zrinka Cvitešić, redatelj Danilo Serbedžija, docent na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu Mirko Pivčević te umjetnička ravnateljica međunarodnog filmskog festivala u Chicagu Mimi Plauché.

Pulski filmski festival u proteklih tjedan dana održao se na 12 lokacija, od kojih su četiri bila rezervirana za filmski program s više od 90 projekcija, a od filmova u konkurenciji bilo je ukupno šest hrvatskih i deset koprodukcija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2023 16:38