AUTORI S PEDIGREOM

PIŠE NENAD POLIMAC Po četiri milijuna kuna HAVC-a komediji i art filmu o bitki za dijete

 Marko Miščević / Cropix
Riječ je o filmovima ‘Ustav Republike Hrvatske’ Ante Tomića i Rajka Grlića, te ‘Sam samcat’ redatelja Bobe Jelčića

Iako je u natječaju Hrvatskog audiovizualnog centra, čiji je rok prijava bio 24. rujna prošle godine, odobreno niz dokumentarnih, kratkih igranih, animiranih i eksperimentalnih filmova, najviše pažnje privukla su dva cjelovečernja igrana projekta, financirana sa po četiri milijuna kuna.

Nakon što su odustali od filmske verzije romana “Čuda u Poskokovoj Dragi” (po kojem je napravljen i uspješan kazališni komad) jer je naprosto bila preskupa, Ante Tomić i Rajko Grlić odlučili su se za realniji pothvat, komediju “Ustav Republike Hrvatske“, čiji su protagonisti umirovljeni profesor, homoseksualac i transvestit, ujedno i tvrdokorni nacionalist, te policajac srpske nacionalnosti pred kojim je kompliciran stručni ispit.

Priča pomalo podsjeća na komediju “Nepodnošljivi prijatelji” s Robertom De Nirom i pokojnim Philipom Seymourom Hoffmanom (konzervativni murjak oporavlja se od infarkta uz pomoć transvestita iz susjedstva), ali je po svoj prilici u pitanju urnebesna domaća inačica koja bi mogla imati itekakvog uspjeha u kinima. Dodatni je plus što su se Grlić i Tomić nakon pustolovine s tvrtkom Drugi plan, koja nije uspjela skupiti sredstva za “Poskokovu Dragu”, odlučili za pouzdanog producenta Inter film, koji je realizirao i seriju “Crno-bijeli svijet”.

Drugi odobreni projekt krajnje je suprotnog usmjerenja, to je tzv. arthouse film u čijem je dramskom žarištu borba roditelja za skrb nad djetetom nakon razvoda. Kao i u svom samostalnom redateljskom prvijencu “Obrana i zaštita”, nagrađenom Zlatnom arenom u Puli i vrlo zapaženom na međunarodnoj festivalskoj sceni, poznati dramatičar Bobo Jelčić odlučio se za više vizura iste dramske situacije.

Neće svi biti oduševljeni činjenicom da su prošli samo projekti autora s pedigreom, kao ni time da su o projektima odlučivali Dalibor Matanić i Branko Schmidt, kojima je HAVC proteklih godina odobrio znatan broj filmova: to će samo potvrditi teze o zatvorenosti našeg filmskog sustava, no treba upozoriti da su u prethodnom HAVC-ovu natječaju odobrena čak tri debitantska filma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 16:37