PODRŠKA UKRAJINI

Ovogodišnji festival u Cannesu bez ruskog izaslanstva, odluku neće mijenjati sve dok ne završi rat

Ilustracija 

 Mandoga Media/Ddp Usa/Profimedia
Prigodno je prisjetiti se da je prvi canneski festival otkazan, a trebao se održati 1939. s početkom 1. rujna, na dan njemačke invazije na Poljsku

Filmski festival u Cannesu kani uskratiti gostoprimstvo ruskom izaslanstvu i "neće primiti ni najnižu instancu povezanu s ruskom vladom" sve dok traje ruska invazija na Ukrajinu, priopćila je služba za tisak festivala.

"Odlučeno je, osim ako ratna agresija ne prestane u uvjetima koji će odgovarati ukrajinskom narodu, da se uskrati gostoprimstvo službenim izaslanstvima iz Rusije i da se ne prihvati dolazak ni najniže instance povezane s ruskom vladom", obrazložio je najveći filmski festival u svijetu koji se ove godine održava od 17. do 28. svibnja.

"Naprotiv, želimo pohvaliti odvažnost svih onih u Rusiji koji se izlažu riziku prosvjedujući protiv agresije i invazije na Ukrajinu", dodaju organizatori, obraćajući se "umjetnicima" i "filmskim radnicima (...) koje ne treba povezivati s tim nedopustivim činima i s onima koji bombardiraju Ukrajinu".

Ovo je prvi put da festival, koji se ove godine u proljeće održava 75. put, iznosi stajalište o ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Prigodno je prisjetiti se da je prvi canneski festival otkazan, a trebao se održati 1939. s početkom 1. rujna, na dan njemačke invazije na Poljsku.

Dva dana poslije, Francuska i Velika Britanija proglasile su rat Njemačkoj, bacajući u zaborav na neko vrijeme planirani filmski festival na jugu Francuske.

"Vjeran svojoj povijesti koja je počela 1939. kao otpor fašističkoj i nacističkoj diktaturi, festival u Cannesu će uvijek biti u službi umjetnika i filmskih radnika kojih se glas diže u osudi nasilja, represije i nepravde, a u obranu mira i slobode", ističe se u priopćenju službe za tisak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2022 04:56