RIJEŠENA ENIGMA

Otkriven identitet dječaka koji je inspirirao poznati horor ‘Egzorcist‘

Film Egzorcist

 Supplied By Lmk Media/Landmark/Profimedia
Za svaki Halloween uhvatio bi ga strah da će netko otkriti gdje živi te da mu neće dati mira

Otkriven je identitet dječaka čija je priča inspirirala lik demonom opsjednutog djeteta iz "Egzorcista", poznatog horora iz 1973. godine, piše The Guardian.

The Skeptical Inquirer, američki časopis koji na znanstveni način objašnjava nevjerojatne, prije svega paranormalne, događaje i pojave, iznio je ime četrnaestogodišnjeg dječaka koji je doživio egzorcizam u američkim saveznim državama Maryland i Missouri, a dosad su ga nazivali Rolandom Doeom i Robbiejem Mannheimom.

Riječ je, naime, o Ronaldu Edwinu Hunkeleru koji je umro prošle godine u 86. godini života od moždanog udara u svom domu u Marriottsvilleu, u Marylandu. Njegov je identitet, kako piše New York Post, bio javna tajna među isusovcima koji su bili bliski sa svećenicima koji su sudjelovali u njegovim egzorcizmima te među sveučilišnim profesorima i reporterima koji su proučavali taj fenomen u sedamdesetima. Iako su i istraživači godinama znali tko je poslužio kao inspiracija za jedan od najgledanijih horora svih vremena, tajnu o njegovom identitetu su čuvali za njegova života.

Hunkeler je, saznalo se, šezdesetih radio kao NASA-in inženjer na misijama odlaska u svemir, a patentirao je i tehnologiju koja je pomagala upravljačkim pločama "space shuttlea" da podnesu ekstremnu vrućinu. Hunkeler je u NASA-i proveo cijeli životni vijek, a umirovio se 2021. godine nakon četrdeset godina rada.

Njegova prijateljica, koja je odlučila ostati anonimna, rekla je New York Postu da je Hunkeler cijeli život strahovao da će se otkriti da je upravo on poslužio kao inspiracija za "Egzorcista".

- Za svaki Halloween uhvatio bi ga strah da će netko otkriti gdje živi te da mu neće dati mira. Užasno ga je mučila briga - rekla je.

Hunkeler je rođen 1935. godine u Cottage Cityju u saveznoj državi Maryland. Paranormalna iskustva je počeo doživljavati s 14 godina.Prvo takvo iskustvo bilo je kada je čuo kucanje i grebanje u preko zida spavaće sobe.

Nakon što brojni medicinski i psihološki i pregledi nisu pokazali ništa abnormalno, Hunkelerovi su se roditelji za pomoć obratili svećenicima. Prvo su kontaktirali luteranskog svećenika.

1949. godine je obiteljski svećenik Luther Schulze o njegovim paranormalnim iskustvima pisao parapsihološkom laboratoriju sveučilišta Duke. Schulze je rekao da bi se stolice micale kada bi Hunkeler sjedio na njima, a kada bi ležao u krevetu, on bi se tresao.Tvrdio je i da je pod u Hunkelerovoj kući bio oštećen od pomicanja namještaja te da se slika Isusa Krista tresla na zidu kada bi Hunkeler bio u blizini.

Obitelj je pomoć zatražila od Williama Bowderna, isusovca koji je na Hunkeleru izveo više od 20 egzorcističkih rituala u tri mjeseca.

1949. godine Hunkeler je zaprimljen u bolnicu u St. Louisu, gdje je upao u stanje konvulzija te postao nasilan, što je rezultiralo slomljenim nosom svećenika.

Hunkelerova neimenovana prijateljica je s New York Postom podijelila da ga je nedugo prije smrti posjetio katolički svećenik koji je u njegovoj kući obavio obred.

- Ne znam kako je znao da treba doći, ali znam da je odveo Rona u raj. Ron je sada s Bogom - rekla je.

William Peter Blatty, autor romana na kojem se se ovaj horor temelji, je za navodno Hunkelerovo opsjednuće saznao od profesora, koji je ujedno bio i svećenik, za vrijeme studija na Sveučilištu Georgetown, najstarijem katoličkom i isusovačkom sveučilištu u SAD-u.

"Egzorcista" je režirao William Friedkin, a uloge su ostvarili Ellen Burstyn, Max von Sydow, Lee J. Cobb, Kitty Winn, Jack MacGowran, Jason Miller te Linda Blair.

Holivudski studio Warner Bros. htio je da film režiraju Stanley Kubrick ili Mike Nichols, no oni su ponudu odbili, a film je naposljetku režirao Friedkin koji je otprije poznavao autora knjige i scenarija "Egzorcista."

Film pripovijeda strašnu priču o egzorcizmu dvanaestogodišnje Regan MacNeil (Linda Blair) koja prolazi kroz zastrašujuća iskustva levitacije, pričanja demonskim glasom i nevjerojatne snage nakon igre s Ouija pločom što njenu majku (Ellen Burstyn) potakne da potraži stručnu, medicinsku pomoć. No kada liječnička pomoć ne poluči rezultate, doktori, koji vjeruju da su korijeni Reganinih problema psihološke prirode, preporuče egzorcizam jer smatraju da će zahvaljujući placebo efektu, pacijent koji vjeruje da je opsjednut, ozdraviti.

Majka se tada obrati lokalnom svećeniku, ocu Karrasu (Jason Miller) koji je isprva skeptičan i ne vjeruje da se radi o nadnaravnom fenomenu, no neobjašnjivi prizori kojima tada svjedoči, uvjere ga da je djevojčica uistinu opsjednuta pa uz pomoć oca Merrina (Max van Sydow) odlučuje izvesti egzorcizam na djevojčici kako bi je spasio od demona.

Iako je film dobio oporečne kritike, bio je vrlo popularan. Gledatelji su čekali u dugim redovima, usprkos hladnom, zimskom vremenu kako bi pogledali film, a mnogi su ga gledali i više puta.

Neki su gledatelji dramatično reagirali na film: neki su se onesvijestili i povraćali tijekom eksplicitnih i uznemirujućih scena.

Nadnaravni film je postao prvi horor koji je nominiran za nagradu Oscar za najbolji film. Sveukupno je nominiran u čak deset kategorija.

Desetljećima je bio horor s oznakon R (djeca smiju gledati film uz pratnju odrasle osobe) s najvećom zaradom, a s trona ga je skinuo tek "It", horor iz 2017. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:59