PIŠE NENAD POLIMAC

Oscar zna da ima problem, ali ne zna kako ga riješiti

Anne Hathaway i James Franco lani nisu briljirali kao voditeljski par na dodjeli Oscara, no nema se što prigovoriti mudrom potezu da ih se gurne u tu ulogu. Televizijski prijenos nagrada Američke akademije zlatna je koka čitavog tog pogona, s oglasima koji vrijede pravo bogatstvo, a producente se neprestano zasipa prijetnjama kako mlađa publika sve manje gleda tu emisiju. Upravo su zato angažirali dvije friške hollywoodske zvijezde: ako su prvi put bili slabi, nema veze, u drugom će se pokušaju naći bolje rješenje.

Priredbu je ove godine trebao osmisliti Brett Ratner, redatelj serijala “Gas do daske” (nije loše imati na kormilu tipa koji je u svom filmu dodijelio Romanu Polanskom ulogu policijskog inspektora), a taj je za novog voditelja odabrao Eddieja Murphyja, s kojim je odlično surađivao u krimi komediji “Velika krađa nebodera”. Jasno je što se time htjelo. Zlatni globusi prošle su godine ukrali Oscarima dosta publiciteta zahvaljujući bezobrazlucima voditelja Rickyja Gervaisa, a ako mu Murphy u tome ne bi mogao parirati, tko bi mogao?! Za nevolju, Ratneru su se tijekom promocije “Krađe nebodera” omakli neki homofobni komentari, pa mu nije preostalo drugo nego da u eri političke korektnosti dade ostavku na taj posao. Murphy se solidarizirao s njim, no čak se i Gervais sprdao s tom odlukom na ovogodišnjoj dodjeli Zlatnih globusa: glumac koji posljednjih godina tako loše bira uloge odjednom se htio pokazati dosljednim tamo gdje ne treba.

Već viđeno

Organizatori su u panici pribjegli konvencionalnom rješenju. Producent je postao neumorni svaštar Brian Grazer (producirao kako Oscarom nagrađeni “Genijalni um” tako i seriju “24 sata”), a novi voditelj - nitko drugi nego komičar Billy Crystal . Uz Boba Hopea, on je rekorder po tome koliko je puta zabavljao goste i publiku na oskarovskim priredbama - ova mu je bila deveta po redu.

Već početna montaža u kojoj se Crystal našao u nizu filmova koji se upravo natječu za Oscara bila je “deja vu”: isti štos je već dva-tri puta korišten ranijih godina. Nešto je, međutim, bilo znakovito: uz ulomke iz “Umjetnika” i “Tajnog života kućnih pomoćnica” tu su se našli i “Nemoguća misija 4” te “Avanture Tintina”. Znalo se, naime, da su ove godine nominirani filmovi koji se nisu mogli pohvaliti osobitom zaradom u kinima, sve nekakve poslastice za sladokusce poput “Ponoći u Parizu” i “Drva života”, pa ih se zato pomiješalo s pravim blockbusterima. Tek da publika ne pomisli da je u pitanju nekakva ezoterična priredba na kojoj se samo raspreda o filmskoj umjetnosti.

Snalažljivi Billy

Crystal - čija je karijera trenutačno daleko od nekadašnjih vrhunaca - snalazio se kako je znao. Izvalio bi poneki “crnjak” u Gervaisovom stilu (“u ova teška vremena lijepo je vidjeti kako milijunaši jedni drugima dijele nagrade”), ali se uglavnom držao srednjostrujaškog humora i bio ozbiljan kad je trebalo biti ozbiljan (recimo, uoči bloka “in memoriam”).

Napraviti oskarovsku priredbu uzbudljivom nije lako: možete dovesti kanadske umjetničke akrobate Cirque du Soleil, ali im ne možete povjeriti više od jedne točke. Oscare definitivno guši prevelik broj kategorija: nakon što se izredaju nagrade za najbolju masku, specijalne efekte, kratki igrani film i najbolje dokumentarce, publika je već pozaspala ili promijenila kanal.

Gdje si, Woody?

Netko od nagrađenih možda napravi simpatičan gaf, poput redatelja dokumentarca “Nepobijeđeni”, kojem se omakao jedan sočni “fucking” pred milijunskim televizijskim gledateljstvom, no to je premalo za trosatni spektakl. Naravno, ne vidi se svaki dan toliko hollywoodskih zvijezda na hrpi, no sve smo ih ionako nedavno vidjeli na dodjeli Zlatnih globusa. Dobro, Angelina Jolie isturila je nogu iz svoje duge haljine s prorezom, što tamo nije napravila, i uzaludno očekivala Woodyja Allena (nagrada za scenarij “Ponoći u Parizu“), međutim, taj se zarekao (valjda nakon skandala sa svojom maloljetnom pokćerkom i razvoda od Mie Farrow) da više neće kročiti u Hollywood. Nezgodno je i to što se gotovo sve nagrade znaju unaprijed (jedino “malo” iznenađenje bila je pobjeda Meryl Streep nad Violom Davis), pa su rasprave o “uzbudljivosti” krajnje deplasirane. Dodjela Oscara može imati tek jednu vrlinu, da bude manje dosadna, a to se ove godine nije dogodilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 16:45