IN MEMORIAM

Odlazak legendarne Regice iz Gruntovčana: U 89. godini preminula glumica Smiljka Bencet-Jagarić

Smiljka Bencet kao Regica

 YouTube
Glumila je i u serijama ‘Mejaši‘, ‘Inspektor Vinko‘ te ‘Dirigenti i Mužikaši‘.

Kazališna, televizijska i filmska glumica Smiljka Bencet-Jagarić umrla je u petak u 88. godini, potvrđeno je iz Hrvatskog društva dramskih umjetnika.

Iako joj je karijeru obilježila uloga Regice u ‘Gruntovčanima‘ po kojoj ju se najviše pamti, ta istaknuta hrvatska glumica ostvarila je 131 ulogu i igrala u više od tri tisuće predstava.

Rođena je 1934. u Novom Sadu, gdje su njezini roditelji preselili zbog očeva posla. U Zagrebu je završila Zemaljsku glumačku školu, glumila u varaždinskom HNK-u, pa u kazalištima u Bjelovaru i Karlovcu te u splitskom HNK-u.

Najveću popularnost stekla je zapaženim ulogama u televizijskim serijama "Gruntovčani", "Mejaši", "Inspektor Vinko" te "Dirigenti i mužikaši".

image

Smiljka Bencet prije tri godine na premijeri predstave Gruntovčani u Kerempuhu

Bruno Konjevic/Cropix

Od 1965. je boravila u Zagrebu, gdje je glumila u Kazalištu Komedija sve do umirovljenja 1991. godine, a iz njezina kazališnog opusa ističu se uloge Ann Boleyn, Tonke i Petronile.

Termin i mjesto sprovoda objavit će se naknadno.

Do uloge Regice je došla igrom slučaja. Glumica za koju je ta uloga bila predviđena Nela Eržišnik razboljela se, zbog čega je trebalo naći zamjenu. Smiljku Bencet-Jagarić su nazvali u 11 navečer, a ulogu je prihvatila na suprugov savjet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 06:25