POLIMAC PREPORUČUJE

‘Nož u leđa 2‘ eksplozivni je obračun sa samoživim tech magnatima, ljigavim političarima te naoružanim ženomrscima

Daniel Craig u filmu ”Nož u leđa 2: Luk od stakla”

 Netflix - T-Street/AFP/Profimedia
Redatelj Rian Johnson odlučio je u nastavku "Noža u leđa" otvoreno i bez zadrške napasti sve one persone i pojave koje smatra štetnima za društvo

Karijerni put američkog redatelja Riana Johnsona (49) izgleda maltene idealno.

Nakon nekoliko kratkih filmova, 2005. je snimio moderni crni film Cigla koji ga je gotovo odmah etablirao kao uzbudljivog mladog redatelja. Skroman budžet s kojim je napravio Ciglu odmah je narastao te je 2008. za 20 milijuna dolara napravio Braću Bloom - i podbacio. Karijeru je potom nastavio te uspješno rehabilitirao režirajući po jednu epizodu televizijskih serija Terijeri i Na putu prema dolje.

Muha, deseta epizoda treće sezone serije Na putu prema dolje, holivudskim je meštrima pokazala da Johnson ipak ima još mnogo toga za dati i pokazati te je 2012. režirao Looper, akcijski film s elementima znanstvene fantastike. Looper su dobro primili i kritika i publika te Johnsonu priskrbili mogućnost da bira svoj sljedeći projekt i probije se u gornji ešalon holivudskih redatelja. Amerikanac je tako 2017. godine režirao osmu epizodu serijala Ratovi zvijezda - financijski uspješnog, ali kontroverznog Posljednjeg Jedija.

Unatoč tome što se jednom omanjem, ali prilično glasnom segmentu ljubitelja Ratova zvijezda Posljednji Jedi nikako nije svidio, poglavito zbog činjenice da je otvoreno promovirao uključivost i antielitizam, film je ostvario prihod od 1,3 milijarde dolara te bio financijski najuspješniji film 2017.

Johnson je nakon toga ponovno mogao birati što će mu biti sljedeći projekt. Nakon unosne, ali ipak iscrpljujuće suradnje s Disneyjem na Posljednjem Jediju, traženi se redatelj vratio priči koju je osmislio 2005. godine, priči o detektivu koji nastoji otkrio tko je usmrtio bogatog i slavnog pisca krimića Harlana Thrombeyja.

Usporedi li ga se s Posljednjim Jedijem, Nož u leđa i njegov budžet od 40 milijuna čini se kao karijerni korak unatrag, možda čak kazna, međutim Johnson ga je pretvorio u veliki uspjeh. Zahvaljujući izvrsnoj glumačkoj ekipi te Johnsonovoj preciznoj i energičnoj režiji, Nož u leđa ostvario je prihod od 312 milijuna dolara i ponovno pokazao da je Britanac Daniel Craig zapravo karakterni glumac koji "glumi" filmsku zvijezdu.

Streaming platforma Netflix, uvijek gladna sadržaja kojim će privlačiti pretplatnike, iskeširala je vrtoglavih 469 milijuna dolara za prava na dva nastavka Noža u leđa, ali naravno samo ako će ih Johnson napisati i režirati te ako će Craig ponovno utjeloviti lik detektiva Benoita Blanca, moderne inačice legendarnog Herculea Poirota. Obojica su, naravno, pristali i ubrzo Netflixu dostavili Luk od stakla, nastavak Noža.

Očekivano, Luk od stakla odmah je zasjeo na prvo mjesto hrvatskog Netflixa, a kritičari Jutarnjeg Nenad Polimac i Damjan Raknić u novoj epizodi serijala Polimac preporučuje raspravljaju o brojnim pojavama i ličnostima koje Johnsona silno živciraju te s kojima se u novom filmu odlučio obračunati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:11