GODINA PROMJENE

Novo doba televizije: Globalno najgledanije serije nisu više one snimljene na engleskom jeziku

Squid game

 -/Landmark/Profimedia
Nostalgično ćete zažaliti za svijetom kad ste išli u kino i gledali javnu televiziju te vam budžet nije stalno bio na rubu sloma

Velik udarac streaming platformama zadao je krajem godine blockbuster "Spider-Man: Put bez povratka", koji se moglo gledati samo u kinima, ali ne i na malim ekranima. Upravo zbog toga ostvario je treće najbolje otvaranje svih vremena jer se pokazalo da su kina - usprkos limitiranjima koje je nametnuo koronavirus - još uvijek mjesta s najboljom ponudom filmova.

Štošta se promijenilo tijekom pandemije, ponajprije činjenica da se više ne mora čekati tri-četiri mjeseca da najnovije filmove gledate na vašim televizorima, ali i to ovisi o zemlji u kojoj živite. U Americi i ponegdje u Zapadnoj Europi kompanije poput Disneyja svoje hitove nude istodobno u kinima, ali i na usluzi "video na zahtjev" gdje platite cijenu koja je vrlo slična onoj u kinu. Drugdje morate pričekati 15 dana, mjesec ili mjesec i pol dok ne možete naručiti film koji vas zanima na svom televizoru, no to ovisi o ugovorima koje sklapaju velike holivudske kompanije. Prošle godine, kada se činilo da koronavirus neće nikad proći i da će kina ostati zauvijek zatvorena, nuđeno je ekstremno rješenje da se premijere održavaju na televiziji, a kina mimoilaze (to je, na primjer, bio slučaj s Disneyjevom "Mulan"), ali mnogi na to nisu pristajali i radije su odgađali početak prikazivanja dok odlazak u kino ne bude najnormalnija stvar. Najnoviji James Bond "Za smrt nema vremena" pomicao je svoju premijeru tko zna koliko puta, streaming platforme nudile su producentima tog filma i pola milijuna dolara za mogućnost emitiranja, no do sporazuma nije došlo. Možda to nije bilo najmudrije, film je u jesen stigao u kina, zaradio je 770 milijuna dolara bruto, zasjeo na treće mjesto najvećih hitova godine, odmah iza dva kineska ("Bitka na jezeru Changjin" i "Zdravo, mama"), ubrzo će ga s te pozicije skinuti novi "Spider-Man", no kad se odbije udio koji odlazi prikazivačima, producentima će ostati 300 do 400 milijuna dolara neto. Tu su još i raznorazni drugi troškovi tako da bi prodaja streaming platformama bila isplativija, no producenti novog Bonda ispravno su rezonirali da bi zadali smrtni udarac svom serijalu da su ga prodali televizijama i onemogućili publici da ga vidi u kinima. Odjednom bi nestala mistika koja je već desetljećima obavijala tu franšizu: njezina je starija izdanja posve u redu gledati na malom ekranu, ali ona najnovija baš i ne.

Bez obzira na Bonda, streaming platforme osvojile su važne poene u ovoj godini, a pogotovo američki Netflix koji je producirao dva megahita, od kojih niti jedan nije na engleskom jeziku. Najveće je iznenađenje bila južnokorejska serija "Squid Game", koja će po svoj prilici imati i drugu, možda još uspješniju sezonu, a upravo je završila peta i ujedno posljednja sezona "Kuće od papira": i ta će se usmjeriti na odvojke te tako kapitalizirati na junacima i temama koji su već stekli popularnost. U kinima su jako rijetko filmovi koji nisu na engleskom postali megahitovi (recimo, "Tigar i zmaj" Anga Leeja), no Netflix je tu napravio preokret. Ima još nešto. Čak i kad se odlučite na gledanje neke serije u kontinuitetu (tzv. "binge watching"), ti proizvodi ostaju dulje s vama negoli filmovi, koji dođu i prođu, čak i kad traju po dva i pol sata. Kao da se o njima više razgovara, uostalom znanci vas više ne pitaju koji im film preporučujete, nego koju seriju.

Tek da se ne zatvore u slijepu ulicu, u Netflixu manijakalno produciraju i filmove, velike holivudske zvijezde poput Sandre Bullock i Chrisa Hemswortha rado s njima potpisuju ugovore, a naslovi u kojima nastupe, kao što su "Bird Box" i "Extraction", bez obzira na zamjerke kritičara, ostvaruju golemu popularnost. Netflix je prilično bezglavo krenuo u osvajanje globalnog tržišta, proširio se po cijelom svijetu, stigao i u Hrvatsku, ali je svojim pretplatnicima nudio samo engleske podnaslove. Sad je situacija već puno bolja, ako je u pitanju serija ili film koji računa na široku publiku, hrvatski su podnaslovi obavezni, a samo engleske nalazite kad se radi o ezoteriji. Vjerojatno već pripremaju sljedeći korak, vidjet ćemo koji, jer je konkurencija na tom tržištu bespoštedna, ali najvažnije je imati dobre i popularne proizvode, a sve drugo će doći samo po sebi.

image

Squid game

-/Landmark/Profimedia
image

La casa de papel

Netflix/The Hollywood Archive/Avalon/Profimedia
image

La casa de papel

Netflix/The Hollywood Archive/Avalon/Profimedia

Najveći konkurent Netflixu u nas je kabelski kanal HBO, ali to je zapravo linearna televizija u kojoj morate pričekati tjedan dana na novu epizodu neke serije. Istina, imate uslugu HBO GO, ali zahvaljujući njoj samo stare serije možete gledati u cijelosti, nove vam, naime, stižu tjedan po tjedan. HBO je visokoprofesionalna televizija, s odličnim prijevodima i respektabilnim marketingom, ali i visokom razinom svojih proizvoda. Proslavile su ih serije "Žica", "Obitelj Soprano", "Seks i grad" i, dakako, "Igra prijestolja": potonja je za mnoge prerano završila pa joj trenutačno pripremaju čak dva odvojka, a već sljedeće godine gledat ćemo "Zmajevu kuću", prednastavak "Igre prijestolja", koji se odigrava 200 godina ranije. Njihove su serije iznimno kvalitetne, poput "Nasljeđa" čija je treća sezona osvojila ovogodišnju nagradu Emmy za najbolju dramu, a kad ih kritičari baš ne prate superlativima, kao što je bio slučaj s "Malim lažima" ili "Slomom", blistava glumačka postava (Nicole Kidman, Reese Witherspoon, Meryl Streep, Hugh Grant, Donald Sutherland i dr.) dostatan je jamac da ih gledatelji prate bez daha. I opet, tek ih sad možete gledati u kontinuitetu na HBO GO, a prije toga ste željno iščekivali svaku novu epizodu. Filmski program im je jako oslabio, dva Cinemaxa emitiraju samo art filmove ezoteričnih kinematografija, holivudskih blockbustera gotovo više i nema, no sve će se to promijeniti kad sljedeće godine stigne HBO MAX s friškom ponudom blockbustera Warner Bros.-a.

image

Nasljeđe

Profimedia
image

Sarah Snook

Hbo/Profimedia
image

Nasljeđe

Hbo

Amazon Prime Video treća je streaming platforma koju možete gledati u Hrvatskoj, ujedno i najmanje zanimljiva jer svoje glavne adute čuva za američko tržište. Ponešto vrijednog ponudili su i nama (serije "Goliath", "Fleabag", "Bosch", "Boys" i nekolicina drugih, zatim solidna zaliha holivudskih filmova), ali tu je problem što gotovo nikad ne nude hrvatske podnaslove. Sve će se to, naravno, promijeniti kad sljedećeg rujna stigne njihova verzija "Gospodara prstenova" po J. R. R. Tolkienu. Procjenjuje se da će budžet biti dvostruko veći nego što ga je imala "Igra prijestolja", a koliko će sezona imati, to još nije poznato. Od velikih glumačkih imena, tu je samo Peter Mullan, no ni "Igra prijestolja" u samom početku nije obilovala zvijezdama, da bi tijekom radnje to postali svi glavni glumci. Problem je i to što Amazon dosad nije imao iskustva u oblikovanju takvih spektakla, no valjda će ga ambicioznost projekta natjerati da potraži najbolja rješenja.

Možemo zavidjeti Amerikancima što imaju puno streaming platformi, zamamno zvuči Disney plus s premijerama svojih blockbustera i klasičnih crtića, pa Paramount plus koji također ima impresivnu riznicu, Hulu ionako prodaje svoje najveće hitove (na primjer, seriju "Sluškinjina priča") HBO-u, tako da ih i mi možemo gledati, Apple plus ima sjajnu humorističnu seriju "Ted Lasso", dobitnika ovogodišnje nagrade Emmy za najbolju komediju, tu je još nekolicina atraktivnih streaming platformi, ali sve to ima i svoje naličje, a to je pretplata. Kad pobrojite koliko bi vas to stajalo, brzo vas prođe volja da se uključite u taj svijet. Čak i Amerikanci se žale da su im životni troškovi porasli otkad su se vezali na streaming platforme i kabelske kanale, no ako se trijezno selektira ono što vam je zbilja nužno, možda se i preživi u tom izobilju. Nostalgično ćete zažaliti za svijetom kad ste samo išli u kino i gledali javnu televiziju (istina, i na nju se plaćala pretplata, a nije vrijedila bogzna što) jer vam kućni budžet nije stalno bio na rubu financijskog sloma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:42