POLIMAC PREPORUČUJE

Novi Marvelov blockbuster je preskupi promašaj: ‘Očekivao sam film godine, a kad ono...‘

Natalie Portman kao Jane Foster u filmu ”Thor: Ljubav i grom”

 BACKGRID/Backgrid UK/Profimedia
Nedvojbeno je - publika se umorila od Marvela. Nevjerojatna količina filmova koje ovaj studio proizvod iz nje je isisala svu energiju i dobru volju

Prije pet godina premijerno je prikazan Marvelov blockbuster "Thor: Ragnarok", i usprkos ne baš razumljivom naslovu, postao najuspješnije izdanje franšize o superjunaku s planeta bogova Asgarda. Razigrano ga je režirao Novozelanđanin maorskog podrijetla Taika Waititi, reklo bi se franšiza se napokon stabilizirala, međutim, glavni akteri nisu se zalijetali. Chris Hemsworth, koji je glumio Thora, završio je ugovorne obaveze s Marvelom i Disneyjem, nakon dvije manje uloge u "Osvetnicima" (boga s Asgarda dotad je glumio ukupno šest puta), i jasno je dao do znanja producentima da novi nastavci dolaze u obzir samo ako scenariji budu dobri kao onaj u "trojki".

I redatelj Waititi nije hrlio u naredni film, nije htio ponavljati formulu iz "Ragnaroka", u čemu ga je Hemsworth podržavao. U ljeto 2019. došli su do sporazuma, no pred njima je bilo razdoblje pandemije, pa se snimanje neprestano odgađalo. Dva najavljena premijerna datuma su pomaknuta, što nije nikakvo čudo, na to smo već navikli u suvremenom Hollywoodu, no film je naposljetku ipak dovršen.

"Četvorki" je podnaslov "Ljubav i grom". Bombastično, nema što, no s obzirom na to da se redatelj inspirirao "Conanom Barbarinom" Johna Miliusa, puno toga će vam biti jasnije. Naime, rekao je da ga ne zanima uobičajeni koktel akcije i humora, htio je da u središtu filma bude romansa, a upravo mu se to sviđalo u "Conanu" i spektaklima iz osamdesetih.

U ovom "Thoru" naslovni junak prolazi krizu srednjih godina, dosta mu je tučnjava i likvidiranja protivnika, htio bi malo mira, ali očito nije odabrao pravi trenutak za povlačenje. Naime, pojavio se novi neprijatelj, Gorr, Koljač Bogova (Christian Bale), koji vitla ubojitim mačem i zasad mu se nitko nije uspio djelotvorno suprotstaviti. Gorr je već napravio pravi kaos u galaksiji, njegova je teza da su Bogovi sujetni i obuzeti sami sobom: on se neće smiriti dok ih sve ne iskorijeni. Naravno da Thor tako nešto ne može dozvoliti, ali treba mu pomoć da se odmjeri s takvim protivnikom.

Tu je svakako Valkyrie (Tessa Thompson), s kojom je dobro surađivao u "Ragnaroku", ona sada vlada novim Asgardom, biseksualna je kao i u stripovima prema kojima je oblikovana, a u vladanju se dobro snalazi, iako se grozi birokratskih aspekata toga posla. Thoru će zatrebati još jedna žena, to je njegova bivša dragana Jane Foster (Natalie Portman), vrhunska astrofizičarka u međuvremenu je oboljela od raka i sada je izliječena tako što je postala superjunak: zovu je Moćni Thor.

U novoj epizodi serijala "Polimac preporučuje" kritičari Jutarnjeg Nenad Polimac i Damjan Raknić raspravljaju o pomaknutom smislu za humor Taike Waititija, naporu s kojim smo gledali novog "Thora" te naoko jeftinom izgledu ovog skupog filma i kiksu Chrisa Hemswortha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 10:33