Uoči filma

Novi film ‘Babylon‘ bavi se ranim Hollywoodom: divljim zabavama i zataškanim skandalima

Babylon (2022)
Margot Robbie kao Nellie LaRoy i Diego Calva kao Manny Torres
 

 Image Capital Pictures/Film Stills/Profimedia/Image Capital Pictures/film Stills/profimedia
Kao referenca korištena je knjiga ‘Hollywood Babylon‘ iz 1959. autora Kennetha Angera, koja je dobro opisala život u LA-u dvadesetih godina

"Babylon", najnoviji uradak Damiena Chazellea, redatelja cijenjene drame "La La Land" (film je za nagradu Oscar nominiran u čak četrnaest kategorija, a nagradu je osvojio u njih šest, uključujući u onoj za najboljeg redatelja, čime je Chazelle postao najmlađa osoba koja je ikad primila tu nagradu) te također zapaženog "Ritma ludila", u hrvatska kina dolazi sljedećeg mjeseca, no u inozemstvu je već postao tema razgovora.

Blockbuster koji okuplja slavna glumačka imena poput mega zvijezde Brada Pitta, IT djevojke holivudskog filma Margot Robbie te mnogima omiljenog Supermana Tobyja Maguirea, gledatelja vodi u dinamične dvadesete godine prošloga stoljeća i razdoblje nijemog holivudskog filma.

Priča ispripovijedana iz perspektive mladog pomoćnog radnika Mannyja koji se nađe u raskalašenom, kaotičnom i pomalo otužnom svijetu Hollywooda.

Nošen snovima o blještavilu filmske industrije Manny upoznaje ambicioznu starletu Nellie koja dijeli njegove snove te zvijezdu čija karijera uskoro počinje blijediti, Jacka Conrada.

Pitanje koje BBC Culture postavlja ono je o autentičnosti prikazanog; bilo da je riječ o divljim zabavama, zataškavanju lošeg ponašanja ili nečem trećem.

"Babylon je dobro uhvatio strast Los Angelesa u doba jazza (eng. the Roaring Twenties ili the Jazz Age) te propitkuje prirodu povijesti na mjestu koje se reklamira kao ultimativna fantazija. Cahzelle svoj scenarij, iza kojeg stoji detaljno proučavanje, režira uz mig i lukavi osmijeh istražujući kako tama i svjetlost funkcioniraju u tandemu", mišljenja je povjesničarka filma Marya E. Gates.

Kao referenca, piše BBC Culture, korištena je knjiga "Hollywood Babylon" iz 1959. autora Kennetha Angera koja se bavi navodnim skandalima ranog Hollywooda. Riječ je o tekstu koji pribjegava suviše naglašenoj kićenosti, a tvrdnje ne podupire stvarnim dokazima, sugerira BBC Culture.

Dok oživljava neke pojedince iz stvarnosti poput medijskog mogula Williama Randolpha Hearsta te filmskog producenta Irvinga "The Boy Wonder" Thalberga (a tu su i lik Nellie koji možda ponajviše nalikuje it djevojci Clari Bow te lik Lady Fay Zhu koji asocira na američku glumicu kineskog podrijetla Annu May Wong koja je djelovala za doba nijemog filma), zanimljivo je što film "Babylon" izostavlja neke stvarne zloglasne skandale dvadesetih godina dvadesetoga stoljeća poput neriješenog ubojstva redatelja Williama Desmonda Taylora, piše BBC Culture.

Fiktivni lik autorice tračerske kolumne Elinor St. John mogao bi se temeljiti na kolumnistici Adeli Rogers St. John koja je radila za magazin Photoplay te bila povezana s Hearstovim novinskim carstvom. Ipak, treba napomenuti da je Adela, koju su zvali "najboljom reporterkom na svijetu" u dvadesetima bila mlađa od svog mogućeg filmskog pandana.

"Kada vidim što pišu oni koji traže samo senzacionalizam, gadosti i degradaciju, moje srce se pobuni...Isplivala je lažna slika (...) Može li itko uistinu povjerovati u to da su filmovi i sve što su nam oni dali dolazi od hrpe pijanaca i degenerika?", napisala je stvarna St. John u svojoj je knjizi "Love, Laughter, and Tears: My Hollywood Story".

"Babylon" pak nije toliko u službi stvarnosti, koliko pokušava nadograditi sočnu, fantastičnu dramu kakvu je prikazao Anger, tvrdi BBC.

Film staje u obranu razdoblja koje se dugo prikazivalo nepovratno prašnjavim, beživotnim i zastarjelim, dodaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:40