Piše N. Polimac

Novi ‘Batman‘ s Robertom Pattinsonom preko vikenda je zaradio 128 i pol milijuna dolara

The Batman

 -/Landmark/Profimedia
Warner Bros je najavio da se film neće prikazivati u Ruskoj Federaciji, a to je moćno tržište i moglo li naškoditi rezultatima

Prema očekivanjima, novi "Batman" s Robertom Pattinsonom postavio je najbolji rezultat 2022. u američkim kinima. Preko vikenda je zaradio 128 i pol milijuna dolara bruto, što je izvrsno u odnosu na činjenicu da traje gotovo tri sata. Čak 65 posto posjetitelja bili su muškarci, što se također moglo očekivati jer su Pattinsonove - prvi put u takvoj ulozi - akcijske scene i sama franšiza bili dovoljan mamac da se privuku gledatelji. Usput, 60 posto ih je bilo u dobi između 18. i 34. godine. Ukupno u svijetu (to jest u onim zemljama u kojima je film dostupan) zarada iznosi 248 i pol milijuna dolara bruto, što je jako dobro, ali ne i senzacionalno.

To ipak nije najbolji rezultat u pandemiji. Sredinom prosinca prošle godine počeo se prikazivati "Spider-Man: Put bez povratka" i u prvom vikendu zaradio vrtoglavih 268 milijuna i 138 tisuća dolara bruto. Dosad je ukupno zgrnuo u Americi 768 i pol milijuna dolara bruto, što su brojke koje su za "Batmana", čini se, nedostižne. Oba filma stajala su otprilike 200 milijuna dolara svaki (tome treba pridodati i marketinške troškove, uvijek iznimno visoke), oba su dugačka ("Spider-Man" traje dva i pol sata), no to je trend koji su započeli serijali "Harry Potter" i "Gospodar prstenova" i zasad velike holivudske kompanije ne odustaju od njega. "Spider-Man" je već sada osigurao profit, a hoće li to uspjeti i "Batmanu", vidjet ćemo. Aduti su mu to što ga je publika vrlo dobro prihvatila, no izvjestan je minus što međunarodna distribucija počinje u krajnje nezgodnoj političkoj situaciji. Warner Bros prošli je tjedan najavio da se film neće prikazivati u Ruskoj Federaciji zbog njihove invazije na Ukrajinu, a to je moćno tržište i moglo li naškoditi ukupnim rezultatima "Batmana". Utješno je to što uskoro počinje distribucija u Kini, koja je uz Ameriku najjače filmsko tržište, no dosad je preferirala filmove kao što su "Liga pravde", u kojima je Batman bio samo jedan od superjunaka.

Ovog vikenda "Uncharted" je prešao bruto zaradu od 100 milijuna dolara bruto, u svijetu je ostvario ukupno 271 milijun bruto, ali mu je cijena iznosila 120 milijuna (plus marketing). Manji profit vjerojatno je izvjestan. Bez obzira na sve, očito je da je najveća holivudska zvijezda trenutačno Tom Holland ("Spider-Man", "Uncharted"), a ne Robert Pattinson.

Nakon 45 dana "Batman" će se prikazivati na HBO Maxu, streaming platformi koja ovih dana dolazi u Hrvatsku pa bismo film uskoro mogli gledati i na našim malim ekranima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:56