KONTROVERZE

Novi animirani hit ‘Lightyear‘ cenzuriran u nekim zemljama zbog ‘istospolnog poljupca‘

Scena iz filma

 Disney/pixar/tha/Hollywood Archive/Profimedia/Disney/pixar/tha/Hollywood Archive/Profimedia
‘Lightyear‘ je samo jedan od Disneyjevih filmova koji je zabranjen zbog scena koje uključuju LGBTQ reference

Disneyev sukob sa "zaljevskim cenzorima" ide dalje. Najnoviji film spomenutog studija, "Lightyear", koji prati avanture poznatog Buzza Lightyeara iz hit serijala "Priča o igračkama", zabranjen je u raznim zemljama Bliskog istoka, uključujući Saudijsku Arabiju i Kuvajt.

Emirati su objavili putem svog Ureda za regulaciju medija pri ministarstvu mladih i kulture da film neće biti pušten u kina u toj zemlji ovog četvrtka, kako je to i bilo planirano. Navodno, odluka je povezana sa scenom istospolnog poljupca.

image

Chris Evans, glas Buzza Lightyeara

Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia

Scena, koja uključuje ženski lik imena Hawthorne i njezinu partnericu, izvorno je izrezana iz filma, ali je vraćena nakon uzbune oko izjave zaposlenika Pixara da Disney namjerno cenzurira "otvorenu gay naklonost".

Podsjetimo, homoseksualnost je ilegalna u gore spomenutim zemljama, a "Lightyear" je samo jedan od Disneyjevih filmova koji je zabranjen zbog scena koje uključuju LGBTQ reference, poljupce osoba istog spola ili probleme LGBTQ populacije.

Ujedinjeni Arapski Emirati, kao i veći dio šireg Bliskog istoka, nacija su predvođena muslimanima koja kriminalizira istospolne odnose. Islamski ili šerijatski zakon može uključivati ​​smrtnu kaznu za istospolne odnose, a Dubai može izreći kaznu od 10 godina zatvora, dok Abu Dhabi dopušta do 14 godina.

Usprkos kontroverzama u zaljevskim zemljama, očekuje se da će "Lightyear", vrijedan oko 200 milijuna dolara, biti velika dobit za Disney, a analitičari procjenjuju da bi mogao zaraditi preko 100 milijuna dolara tijekom prvog vikenda u kinima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 20:13