Gilded Age na HBO-u

Nova serija tvorca ‘Downton Abbeyja‘ odvija se u doba klasnih raslojavanja i velike korupcije

Pozlaćeno doba

 Hbo
Sve se to zbiva u prostoru gornjeg Manhattana, gdje se brzo narastajući grad još susreće s njivama i blatnim ledinama

Pozlaćeno doba (Gilded Age) termin je kojim povjesničari nazivaju tri posljednja desetljeća američkog 19. stoljeća. Za SAD, bio je to period enormnog ekonomskog rata, poduzetničkog prosperiteta i nastanka velikih industrijskih dinastija. Bilo je to razdoblje gladi za radnom snagom i milijunske imigracije. Ali - i razdoblje ekstremnih klasnih raslojavanja i čudovišne korupcije.

To "Pozlaćeno doba" nalazi se u naslovu jedne TV serije koja od ponedjeljka igra na HBO-u. Riječ je o seriji "Gilded Age", koju kao kreator i scenarist potpisuje Julian Fellowes. Serija prati pripadnike dviju susjednih obitelji imućnog manhattanskog susjedstva 1880-ih. Prva - Van Rhijnovi - stari su bogataši sa stoljetnim pedigreom. Druga su Russellovi - obitelj graditelja željeznica, beskrupuloznog tajkuna koji se naglo obogatio ali nema pedigre. Njegova supruga sebi pošto-poto želi izdubiti mjesto među starom elitom.

Kreator serije Fellowes hrvatskoj je publici ponajprije poznat kao scenarist filma "Gosford Park" te - pogotovo - popularne serije "Downton Abbey". I u toj seriji Fellowes se bavio svijetom klasno privilegirane gospoštije, ali tako da je usporedno pratio svijet onih "gore" (lordova) te onih "dolje": slugu, kuharica, vozača… Slično klasno tkanje Fellowes - ako je po prvim epizodama suditi - kani prepletati i u "Gilded Ageu". Uz stare i nove bogataše, tu su dekintirane udavače, crne sekretarice, batleri i sobarice. Sve se to zbiva u prostoru gornjeg Manhattana, gdje se brzo narastajući grad još susreće s njivama i blatnim ledinama.

Prva sezona - koja počinje u ponedjeljak - ima devet epizoda. Među glumcima serije su Carrie Coon, Morgan Spector, Cynthia Nixon, Christine Baranski, Louise Jacobson i Jeanne Tripplehorn.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:49