PREPORUKA

Noćne more iz radionice SF užasa Neilla Blomkampa; poslastica za fanove SF-a i horora

Neill Blomkamp
 Ifc Films/Everett/Profimedia
Stilski se najbolje osjeća između cyberpunka, body horora, SF akcije te socijalno i politički angažiranih filmova

Tamo negdje krajem 2016. godine na Youtubeu su se počeli pojavljivati pravi mali SF dragulji, posve besplatno, u produkciji nezavisne kompanije Oats Studios.

Tvrtku koja iza tih kratkih filmova stoji pokrenuo je Neill Blomkap, jako talentirani i, u početku karijere, vrlo hvaljeni južnoafrički redatelj i scenarist kojeg će se uvijek najviše pamtiti po njegovom prvijencu ¨District 9¨, još iz 2009. godine.

Blomkamp je kasnije, barem prema strogom mišljenju kritičara, počeo vrludati. Njegov ¨Elysium¨ s Mattom Damonom osrednje je prošao, a ¨Chappie¨, gonzo SF s duhovitim gansta robotom u glavnoj roli, uglavnom je sasječen i slabo gledan.
Šteta što nikad nismo doživjeli njegovu viziju novog filma iz franšize ¨Alien¨ koji je zauvijek ostao na detaljno razvijenom konceptu.

Nema sumnje da je riječ o autoru čiji svaki film zaslužuje gledanje i pažnju, a stilski se najbolje osjeća negdje između cyberpunka, body horora, SF akcije te socijalno i politički angažiranih filmova.

Kratki, gotovo eksperimentalni filmovi njegova Oats studija imaju zanimljiv biznis koncept - na Youtubeu su besplatni (zarada je isključivo od reklama), na platformi Steam se naplaćuju, a sada su kao paket od 10 epizoda stigli i na Netflix.
I odmah su jasne dvije stvari - fascinantni su, ali definitivno nisu za svakoga. U maniri anthology serija ¨Black Mirror¨ i ¨Love, Death & Robots¨ svaka epizoda bavi se svojom temom i pričom.

Blomkamp u njima budućnost zamišlja mračnom i i apokaliptičnom, punom izvanzemaljskih zvijeri, prljave tehnologije, uništenog planeta i bizarnih eksperimenata. Filmovi variraju duljinom, ali i kvalitetom, ali kao paket fascinantni su uvid u indie SF žanr koji odskače kvalitetom unatoč najku novca i produkcijskog luksuza. A tempiranje uoči Halloweena nije moglo biti bolje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:30