GLUMICA I REDATELJICA

Nina Violić: ‘Nadam se nekom neočekivanom lijepom iznenađenju .Treba mi nešto novo, nešto bam!‘

Nina Violić

 Cropix
Glavnu ulogu u filmu ‘Baci se na pod‘, koja joj je donijela nominaciju za Zlatni Studio, Nina Violić pisala je za sebe

Na ideju za svoj prvi redateljski dugometražni prvijenac "Baci se na pod", naša poznata glumica Nina Violić došla je dok je radila je na predstavi "Revizor" na Dubrovačkim ljetnim igrama.

"Kupila sam si jednu smješnu old skul bilježnicu na kiosku na Pločama u Dubrovniku i onda sam tako ne znam sad više koliko dana razmišljala o tome da želim pričati jedan događaj iz tri perspektive", priča. "I tako mi je jedan dan na terasi tog apartmana, dok sam pila kavu, ili limunadu, ili možda gin tonic, palo na pamet zadnjih pola sata pred razvod i onda sam otvorila kompjuter".

Za svoje favorite Zlatnog Studija možete glasati OVDJE!

Tada nije, priznaje, mislila da će upravo ona i režirati taj film već netko drugi onako kako je ona zamislila. "Ahahahaha, ali to naravno ne postoji, to je ta neka genetska lijenost koja čuči duboko u meni koja bi uvijek u svakoj situaciji da neko drugi napravi stvari umjesto mene s kojom se hrvam cijeli život, a s druge strane sažaljenje urla: uvijek sve moram sama. Uglavnom kad to otkačim onda se ulovim posla, u ovom slučaju sam okupila suradnike koje obožavam i koji su mi velika inspiracija i podrška i udri. Vanja Černjul i Ana Savić Gecan od početka su podržali tu ideju da režiram sama".

Glavnu ulogu koja joj je donijela nominaciju za Zlatni Studio pisala je od prvog trenutka za sebe. Na pitanje koliko je u toj ulozi otkrila sebe, a koliko je to ipak samo uloga odgovara kako, na kraju, svaka je uloga ipak samo uloga. "Ali koliko dok stvaramo upisujemo sebe to ne znam točno, to je nešto što nikad baš ne možeš precizno izvagati, to je taj nesvjesni dio našeg posla u kojem ja najviše uživam, kad nemam pojma odakle mi sad to, al eto ga".

image

Lee Delong, Vanja Sremac, Nina Violic, Zdenka Gold, Goran Bogdan

Press

Ulogu supruga dodijelila je Goranu Bogdanu s kojim je puno radila još u ZeKaeM-u.

"On je u ‘Idotu‘ igrao Ragožina, ja Nastasiju Filipovnu, igrali smo kultnu predstavu francuskog pisca i redatelja Pascala Ramberta ‘Zatvaranje ljubavi‘, s ‘Garažom‘ i ‘Žutom crtom‘ proputovali smo pola svijeta. Volim ga jako kao partnera i kao čovjeka i obožavam pratiti kako se razvija kao glumac, genijalne uloge igra zadnjih godina i svaki put mu držim fige da razvali". Isto tako, dodaje Nina Violić, za Lee Delong napisala je ulogu Tete Megi jer je imala potrebu s njom glumiti. "Ona je najduhovitija i najmaštovitija glumica koju znam, jako smo se smijale kad ste nas zajedno nominirali".

A da želi biti glumica Nina Violić shvatila je još u srednjoj školi u Rijeci. "Krenula sam na dramsku amatersku grupu Otvorena scena Belveder koju je vodio jedan predivan glumac koji nas je lani napustio, Bosnimir Ličanin, legendarni Likota, on nas je sve zarazio glumom. Većina glumaca iz Rijeke počeli su tamo. Meni je odmah bilo jasno da je to to i ništa drugo".

Kad je pak riječ o njezinom više nego uspješnom redateljskom debiju, prije filma "Baci se na pod" režirala je dva kratka filma.

"‘Odvajanje‘ je nastao potpuno gerilski, a za ‘Janje‘ smo imali profi produkcijske uvjete, ali prvo sam počela razvijati ‘Baci se na pod‘, samo što je teško bilo dobiti sredstva, nitko dugo nije htio biti taj koji će glumici odobriti da režira film. Ja sam s druge strane trenirala strpljivost, što mi oduvijek jako teško ide, ali eto, isplatilo se".

Čemu se nada u Novoj godini?

"Nadam se nekom neočekivanom lijepom iznenađenju od kojeg se neću prepast. Ahahaha, a to je točno, uvijek se prepadnemo kad nam dođe nešto novo, a meni baš treba nešto tako: baaaam!"

image

Zlatni Studio

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:01