NEOČEKIVANO

NETFLIX DOMINIRA U NOMINACIJAMA ZA 77. ZLATNI GLOBUS Slijedi bitka između 'Irca', Tarantina i 'Bračne priče'

Leonardo DiCaprio, Margot Robbie i Brad Pitt
 REUTERS
Netflix ima 17 nominacija, a Sony 8 u filmskim kategorijama. Za TV, Netflix ih ima 17, a HBO 15

Nije to baš iznenađenje, ali da će Netflix u tolikoj mjeri dominirati u nominacijama za 77. Zlatni globus, koji će biti dodijeljen 6. siječnja naredne godine, to se ipak nije očekivalo.

U filmskim kategorijama izborio je 17 nominacija, iza njega daleko zaostaje Sony s osam nominacija, a prvi put u povijesti probio se u kategoriju najbolje drame i to čak s tri predstavnika. Brojčano, najveći favorit trebala bi mu biti “Bračna priča”, koja je skupila najviše nominacija, njih šest, međutim, kako nije nominirana u kategoriji najbolje režije (izostavljen je Noah Baumbach, pohvaljen samo za scenarij), izvjesnu prednost ipak ima “Irac” Martina Scorsesea, koji se probio u kategoriju najboljeg filma, režije, scenarija (Steven Zaillan) i sporednog glumca (Al Pacino i Joe Pesci).

Poput “Irca”, pet nominacija ima i “Bilo jednom u Hollywoodu” Quentina Tarantina, ali u sekciji najbolje komedije/mjuzikla, za najbolji film, režiju, scenarij te glavnog i sporednog glumca (Leonardo Di Caprio i Brad Pitt). Također se baš nije očekivalo da će Netflixov “Dvojica papa” skupiti čak četiri nominacije, za najbolju dramu, scenarij (Anthony MacCarten) te glavnog i sporednog glumca (Jonathan Pryce i Anthony Hopkins).

Podvig “Parazita”

Pravi podvig izveo je južnokorejski “Parazit” Bonga Joon Hoa, pretpostavljalo se da će dobiti nominaciju za najbolji strani film, ali ne i za režiju i scenarij. U kategoriji najboljeg glumca u drami glavna borba trebala bi se voditi između Joaquina Phoenixa (“Joker”) i Adama Drivera (“Bračna priča”), u mjuziklu/komediji između Eddieja Murphyja (“Zovem se Dolemite”) i DiCapria, za najbolju glumicu u drami favoritkinja je Renée Zellweger (“Judy”), a u komediji/mjuziklu Awkwafina (“Oproštaj”).

Hoće li tako biti i u nominacijama za Oscara? Bez obzira na to što je između Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti (Oscari) i Holivudske udruge stranih dopisnika (Zlatni globusi) omjer u broju članova deset prema jedan, gotovo je izvjesno da će se upravo spomenuti filmovi natjecati i za Oscara.

Mini serije

Netflix je bio premoćan i u sekciji najboljih televizijskih ostvarenja, skupio je 17 nominacija, no u stopu ga prati kablovska mreža HBO s njih 15. U kategoriji najbolje drame najugodnije iznenađenje je izostanak osme i posljednje sezone “Igre prijestolja”, koja zbilja nije zaslužila Emmy, ali tu su izvrsna treća sezona “Krune”, druga sezona “Nasljeđa”, “Malih laži” i “Ubijanje Eve”, dok je debitant razočaravajući “Jutarnji show” s Jennifer Aniston i Reese Witherspoon.

U kategoriji najbolje komedije mnogi se klade na “Fleabag” Phoebe Waller-Bridge, dok će se u serijama ograničenog trajanja sukobiti “Černobil” u produkciji HBO-a i izvrsni Netflixov “Nevjerojatno”. Šteta, jer obje mini-serije zaslužuju pobjedu. Jedino valjda nema dvojbi oko najbolje glumice u sporednoj ulozi: Meryl Streep dobila je već 29. nominaciju za Zlatni globus (što za film, što za televiziju), no ovaj put ne bi smjelo biti dvojbi jer je u “Malim lažima” u ulozi zločeste svekrve veličanstvena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:13