ŽIVOT U 12 TAKTOVA

NEPOZNATI DETALJI IZ ŽIVOTA 'BOGA GITARE' U NOVOM DOKUMENTARCU Majka ga je traumatizirala u budućim odnosima sa ženama

 Getty Images
 

Teško je odrediti ciljnu publiku za novi dokumentarac o Ericu Claptonu. Poklonici “Boga gitare” znaju sve o njegovu životopisu, imaju na stotine njegovih snimljenih koncerata i ovaj im film malo toga može ponuditi, pogotovo što se on sam ne pojavljuje pred kamerama, vidimo ga samo u filmskim insertima i na fotografijama.

Ukoliko pak niste sa svim time dobro upoznati, mogli biste biti zadovoljni. Vjerojatno niste znali da je malog Claptona majka prepustila na odgoj djedu i baki i posredno ga traumatizirala u budućim odnosima sa ženama. To su i najzanimljiviji dijelovi filma, kao i oni u kojima se nazire stasanje karizmatičnog glazbenika, već zarana poklonika bluesa, koji je uletio kao zamjenski gitarist u kultnu britansku grupu “The Yardbirds” i izletio iz nje čim su snimili svoj prvi veliki hit “For Your Love”, prihvativši poziv manje komercijalnog Johna Mayalla.

Slavnom ljubavnom trokutu između njega, Patty Boyd i Georgea Harrisona posvećeno je i previše prostora, kao i nastanku evergreena “Layla”, neka su razdoblja svedena na kroki, poput solo albuma 70-ih i 80-ih nastalih pod utjecajem droge i alkohola, a okolnosti smrti njegova sinčića Conora poznate su čak i površnim “claptonovcima”. Ipak, rock zvijezde imaju magiju koja čini da film od 135 minuta protekne razmjerno brzo. Jedino se poslije bunite zašto je nečega bilo premalo, a nečega previše.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:56