Kvadratura

Nenad Puhovski: Ljudi žele "normalni" festival. Pokušati ćemo sa ZagrebDoxom to i napraviti

Nenad Puhovski najavljuje 17. ZagrebDox koji se održava od 13. do 20. lipnja
 Ivan Posavec
Festivalska scena se stubokom promijenila. Kod publike je stvorena percepcija jednog globalnog filmskog festivala

Sedamnaesti ZagrebDox ide u novom, kasnoproljetnom terminu i prvi je među festivalima koji "izranja na površinu" nakon kraja ozbiljnih pandemijskih mjera. O tome govori direktor najvećeg regionalnog dokumentarnog festivala Nenad Puhovski.
"U šali znam reći da je posve normalno da nas je, s obzirom na to da je ZagrebDox i inače donio niz inovacija u hrvatski festivalski život, zadesila takva sudbina. Očekivanja su velika jer je ljudima dosta svih mogućih nevolja i žele "pravi", "normalni" festival. Mi ćemo to pokušati napraviti, ali će ovo izdanje ipak biti negdje između prošlogodišnjeg i nekog uobičajenog", objašnjava Puhovski kojeg smo pitali imaju li festivalski formati kakve poznajemo uopće šanse za preživljavanje.

"Hvala vam na ovom pitanju - rekla bi jedna poznata osoba s malih ekrana. Festivalska scena se stubokom promijenila u ovih godinu i pol. S jedne strane, mnogim gledateljima, nakon prvotnog šoka, odgovara da "iz udobnosti svog naslonjača" mogu birati najrazličitije filmove s velikog broja festivala. No, na taj način u njihovoj je percepciji stvoren jedan globalni filmski festival u kojemu nije važno otkud film dolazi, nego je li ga moguće gledati. Identitet pojedinih festivala, osim, naravno, najvećih poput Cannesa i Venecije, ozbiljno je narušen. Na sreću, festival nije samo gledanje filmova, nego i druženje i razgovori, naročito u slučaju dokumentaraca."

Koje su specifičnosti programa ovogodišnjeg ZagrebDoxa? "Jedna od osnovnih dilema bila je odluka o izboru filmova koji se bave pandemijom koja nas je zatekla. Smatrajući da je ljudima dosta te priče, odlučili smo uvrstiti tek nekoliko filmova o tome. Oni su ili pravi majstorski uraci, kao što je "Coronation" Ai Weiweia, ili, pak, zanimljive i duhovite vinjete mlađih autora. Otvaramo i dva nova programa: "Ljubavni Dox" te "Triler Dox". Tu su i filmovi predsjednika međunarodnog žirija Rajka Grlića, kao i svjetska premijera novog Factumova dokumentarca "Dubica" Marine Aničić Spremo."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:05