‘BORDERLANDS‘

Nenad Polimac pogledao je najgori film godine: ‘Ovo je grozno, ali jedan glumac je za njega zaslužio nagradu‘

Borderlands

Cate Blanchett, Kevin Hart, Ariana Greenblatt, Florian Munteanu, Jamie Lee Curtis

 Lionsgate/backgrid/backgrid Uk/profimedia/Lionsgate/backgrid/backgrid Uk/profimedia
‘Jack Black je odličan u ulozi robota, koji se stidi dok obavlja veliku nuždu, a zapravo iz njega ispadaju šarafi i kojekakve drangulije‘

Koji je najgori film godine? Zasad je najozbiljniji kandidat "Borderlands" Elija Rotha (Tim Miller je obavio dva tjedna dosnimavanja, jer je Roth imao druge obaveze), na koji su se kritičari nesmiljeno obrušili, jer im je to bio još jedan prilog tezi da se po video igrama snimaju samo loša ostvarenja. Podržali su ih i gledatelji koji su uglavnom izbjegavali film, što više procjena je analitičara da će producent Lions­gate na toj ZF ko­mediji izgubiti 20 do 30 milijuna dolara, a ukupni budžet joj je bio 110-120 milijuna. Budući da se snimalo u Mađarskoj, vjerojatno se nešto malo i uštedjelo, a pravu istinu doznat ćemo za nekoliko mjeseci, kad se obračunaju prihodi sa streaming platformi.

Ipak, natrag na početak, je li "Borderlands" zbilja tako grozan film? Njegov redatelj Eli Roth slovi kao poklonik "trasha", tako da su sve nespretnosti po svoj prilici namjerne. Zamislite planet Pandora koji izgleda kao skupljalište otpada, a usred svega toga kreću se glumci zavidne reputacije, od Cate Blanchett i Jamie Lee Curtis do Kevina Harta, Edgara Ramireza, Floriana Munteanua i Jacka Blacka (on je posudio glas robotu Claptrapu). Blanchettica je prihvatila angažman jer joj se činilo da će poludjeti u razdoblju Covida, "u to doba sam kosilicom obrađivala vrt i moj se suprug uplašio da ću se povrijediti koliko sam njome mahala". Snimanje ovako luckastog "trasha" bilo joj je neka vrsta terapije, ima jarko crvenu frizuru kakvu je mogao smisliti samo poremećeni dizajner i pritom maše svemirskim oružjima u čemu očito uživa. Jamie Lee Curtis joj je čista suprotnost, djeluje kao uštogljena profesorica, Kevin Hart se ozbiljno pripremao za ulogu akcijskog junaka i na trenutak ne biste pomislili da je on rasni komičar. Jack Black je zaslužio nagrade za ulogu robota, koji se stidi dok obavlja veliku nuždu, a zapravo iz njega ispadaju šarafi i kojekakve drangulije.

U završnici se ispostavlja da je Cate Blanchett glavna junakinja, ona je pripadnica posebne rase Eridijanaca koja je jedina u stanju otvoriti sef, u kojem se kriju neprocjenjiva blaga. Zapravo i ne, ali je uz pomoć svoje ekipe tamo zarobila glavnog negativca Atlasa (Ramirez), kojem se ispod površine tog planeta ne piše ništa dobro. Ukoliko ste spremni na ovakav zaplet i situacije, donekle ćete se začuditi kritičarskom gnjevu, jer je film, koliko god bedast, toliko i zabavan. Svakako ne zaslužuje tako loše recenzije, pogotovo ne u kontekstu produkcije koju smo ove godine morali otrpjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. rujan 2024 10:23