‘ZATVOR 77‘

Ne baš jako uspjela priča o knjigovođi koji se 1977. zatekne u vrtlogu pobune zatvorenika

Miguel Herran, Zatvor 77 Alberta Rodrigueza

 Atipica Films - Movistar+ - Album/Album/Profimedia/Atipica Films - Movistar+ - Album/album/profimedia
Film vrluda između zatvorske drame i političkog filma po istinitom događaju, da bi u samoj završnici skrenuo prema filmu o zatvorskom bijegu

Godine 1977. Franco je već mrtav, Španjolska se preobražava u demokraciju, a stari represivni aparat zamire. Posvuda, osim na jednom mjestu - u zatvoru. Tamo su isti frankistički upravitelji i isti frankistički čuvari kinjili uznike, među kojima su mnogi u zatvor i dospjeli upravo iz političkih razloga. Tako se nastavljala - kako se ono veli? - "duboka država".

Film "Zatvor 77" španjolskog režisera Alberta Rodrigueza počinje upravo te 1977. u barcelonskom zatvoru Modelo. Junak filma je knjigovođa pritvoren zbog knjigovodstvene prevare. Dok čeka suđenje koje nikako da počne, Manuel (Herran) svjedoči buntu zatvorenika i političkoj akciji za opću amnestiju.

Redatelja Alberta Rodrigueza hrvatski su gledatelji upoznali kao autora krimića "La isla minima" (Močvara, 2014.) koji se zbivao približno u isto vrijeme kao "Zatvor 77" i tematizirao istu tranziciju. Bio je to izvanredan film, pravi iberski "True Detective". "Zatvor 77" - treba reći - ipak nije tako dobar. Film vrluda između zatvorske drame i političkog filma po istinitom događaju, da bi u samoj završnici nepripremljeno i neočekivano skrenuo prema filmu o zatvorskom bijegu. Film dobro izgleda, režijski je i produkcijski vrhunski, zanimljiva je sonda u iznimno zanimljivu eru. Ali - kao da Rodriguez nije raščistio o čemu je film zapravo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 05:59