POVIJESNA DODJELA OSCARA

'Narednik James' i Kathryn Bigelow rasturili 'Avatar'

Kathryn Bigelow, best director winner for "The Hurt Locker" stands with show hosts Steve Martin (L) and Alec Baldwin during the 82nd Academy Awards in Hollywood, March 7, 2010. REUTERS/Gary Hershorn (UNITED STATES) (OSCARS-SHOW - Tags: ENTERTAINMENT)
 GARY HERSHORN

ZAGREB - U oskarovskom srazu Davida i Golijata pobijedio je David. ' Narednik James', film snimljen za samo 15 milijuna dolara, rasturio je svjetski megahit ' Avatar' koji je s preko dvije milijarde dolara zasjeo na čelo ljestvice filmova s najvišom zaradom u povijesti.

Ujedno je to bio i sukob bivših supružnika u kojem je slavila - ona. Kathryn Bigelow, redateljica 'Narednika Jamesa' i bivša supruga tvorca raskošne avatarske utopije Jamesa Camerona, postala je prva žena u povijesti nagrađena Oscarom za najbolju režiju.

Dok je Kathryn išla po svoju nagradu, Cameron, koji je s njom bio u braku od 1989. do 1991. godine, srdačno je zapljeskao.

I 'Avatar' i 'Narednik James' imali su po devet nominacija. 'Narednik James' na kraju je osvojio šest kipića. Osim onih najvažnijih, za najbolji film i najbolju režiju, 'Narednik James' je nagrađen i Oscarima za najbolji originalni scenarij, najbolje zvučne efekte, te najbolju montažu i najbolju zvučnu montažu.

Avatar se morao zadovoljiti mrvicama: osvojio je Oscara u tri tehničke kategorije. Nagrađen je za najbolju scenografiju, najbolju kameru i, predvidljivo, najbolje vizalne efekte.

Popis svih dobitnika na 82. dodjeli Oscara

Među slavodobitnicima čiji je Oscar dočekan s najviše odobravanja našao se Jeff Bridges koji je dobio Oscara za najbolju mušku ulogu u filmu 'Crazy Heart'. Bridgesu je ovo bila peta nominacija, a ovo je prvi put da je uspio uzeti nagradu.

Iz istog je filma nagrađena i pjesma 'The Weary Kind'.

Najboljom glavnom ženskom glumicom je pak proglašena Sandra Bullock za film 'The Blind Side'.

Najbolji glumcem u sporednoj ulozi proglašen je, također očekivano, Austrijanac Christoph Waltz za genijalno odglumljenog nacističkog pukovnika Hansa Landu u Tarantinovim 'Nemilosrdnim gadovima'.

Najboljom glumicom u sporednoj ulozi je pak proglašena Mo'Nique za ulogu u filmu 'Precious: Based on the Novel 'Push' by Sapphire' koji je ujedno nagrađen i za najbolji adaptirani scenarij.

Najboljim dugometražnim crtićem proglašen je crtić ' Nebesa' koji se natjecao i u kategoriji najboljeg filma.

Možda najveće iznenađenje dogodilo se u kategoriji stranog filma. 'Bijela vrpca' Michaela Hanekea nije dobio Oscara nego je zlatni kipić dodijeljen argentinskom filmu 'El Secreto de Sus Ojos'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 07:17