68. ZLATNI GLOBUS

Najviše nominacija za film o mucavom kralju Georgeu IV i Društvenu mrežu

Među nominiranima su i ostvarenja hrvatskih filmaša; snimatelja Vanje Černjula i režisera Sergia Mimice Gezzana

ZAGREB - Nakon proglašenja nominacija za Zlatni globus za najbolja filmska i televizijska ostvarenja, koja su jučer rano ujutro pročitali glumci Josh Duhamel,

i Blair Underwood u Beverly Hilton hotelu u Los Angelesu, prva je reakcija bila - zna li nešto manje od stotinjak članova udruge stranih novinara u Hollywoodu, koja već više od pola stoljeća odlučuje o toj nagradi, dovoljno dobro engleski? Naime, u konkurenciji za jednu od pet najboljih komedija odnosno mjuzikla našao se i film “Turist” Floriana Henckela von Donnersmarcka, dobitnika Oscara za sjajnu njemačku politiziranu melodramu “Život drugih”.

Favoriti za Zlatne maline

Sve bi bilo u redu da film pripada tom žanru, no to je čisti triler s nešto malo humora, a da stvar bude gora, dobio je i dosta loše ocjene američke kritike, koja nije mazila ni glavne glumce Angelinu Jolie i Johnnyja Deppa : oboje su nominirani za najbolje uloge (Depp je dobio još jednu nominaciju za nastup u “Alisi u zemlji čudesa”, što je manje sporno), ali će po svoj prilici biti među favoritima za predstojeće Zlatne maline, koje će pripasti najgorim ostvarenjima i izvođačima sezone.

Sve drugo proteklo je po predviđanjima. Najviše nominacija - njih sedam - dobila je povijesna drama “Kraljev govor”, u kojoj Colin Firth briljira u ulozi mucavog Georgea VI.: njegov brat Edward abdicirao je zbog ljubavi prema Wallis Simpson i navrat nanos okrunjena glava mora se riješiti govorne mane uz pomoć posebnog učitelja (također nominirani Geoffrey Rush, dobitnik Oscara za ulogu u filmu “Sjaj”). Film je nominiran u kategoriji najbolje drame, no Zlatni globus mu možda preotme “Društvena mreža” Davida Finchera, koja je skupila šest nominacija i dobila sve nagrade za najbolje ostvarenje sezone najvažnijih američkih kritičarskih udruga.

Autentični likovi

Ipak, stranci su stranci, pa će tu britansku produkciju možda preferirati američkoj. Šest nominacija pripalo je i boksačkoj drami “Borac” Davida O. Russella, koja se temelji na autentičnim likovima i situacijama: najozbiljniju šansu da potvrdi nagradu ima Christian Bale u kategoriji najbolje epizode. Stanovito je iznenađenje izostanak Leonarda DiCapria s liste nominiranih glumaca u kategoriji drame. Njegov film “Početak” (Scorseseov “Otok Shutter” uopće nije spomenut) izborio je četiri nominacije, no to je premalo za najambiciozniji blockbuster godine. Nasuprot tome, Darren Aronofski zadovoljan je s četiri nominacije za nekonvencionalni baletni triler “Crni labud”, u kojem Natalie Portman ima sve izglede za pobjedu u kategoriji najbolje ženske uloge u drami, a nije loše prošla ni Lisa Chodolenko s komedijom “Djeca su O.K.”, s Annette Bening i Julianne Moore (obje su nominirane) u ulozi lezbijki čija djeca žele upoznati svog biološkog oca.

25 kategorija

Po prvi put i hrvatski filmaši ozbiljno konkuriraju za Zlatni globus. Dakako, ne u kategoriji najboljeg stranog filma (ovogodišnji izbor dosta je bezvezan), nego u televizijskoj produkciji. “Stupovi zemlje” u režiji Sergia Mimice-Gezzana nominirani su za najbolju mini-seriju i dobili su još dvije glumačke nominacije ( Ian McShane i Hayley Atwell), a u kategoriji najbolje humoristične serije izdvojena je “Bolničarka Jackie” s Edie Falco, čiji je vizualni identitet definirao direktor fotografije te serije, naš Vanja Černjul.

Zlatni globusi dodjeljuju se u 25 kategorija, a televizijski prijenos na trećem je mjestu po gledanosti takvog tipa emisija u Americi, odmah iza Oscara i Emmyja. Nagrade će biti proglašene 16. siječnja uvečer, opet u Beverly Hilton hotelu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 22:42