Danas počinje FMFS

Najveća atrakcija festivala na Bačvicama zatvorska je inačica "Tisuću i jedne noći"

Noć bogova
 Festival mediteranskog filma
Možda najzvučnija atrakcija na programu je drugog dana. Riječ je o filmu ‘Noć bogova“‘Philipea Lacotea koji stiže iz Obale Bjelokosti

Sezona ljetnih jadranskih filmskih festivala i ove godine- kao svake godine-počinje na splitskim Bačvicama. Splitski Festival mediteranskog filma već je 14 godina festival s kojim se filmska festivalska sezona seli na more i seli u otvorene prostore. Prošle godine, splitski je FMFS bio i jedini ljetni festival koji je održan u donekle normalnim okolnostima i normalnom terminu, prije nego što je epidemiološka situacija ostalima pomutila planove. Ove godine, nadajmo se, neće biti tako.


Ovogodišnji FMFS- koji počinje u četvrtak- donosi sve ono na što je publika ovog popularnog festivala navikla. Tu je natjecateljski program novih mediteranskih filmova, tu je ponešto geografski proširenijih atrakcija, a i domaći kratkometražni program Ješke. Ovogodišnji FMFS donosi deset dugometražnih filmova, a iako je ova godina za festivalsko programiranje bila jako teška- među ostalim, nisu održana dva Cannesa za redom- ekipa festivalskog direktora Alena Munitića opet je pronašla podosta obećavajućih atrakcija.


Splitski festival u četvrtak počinje projekcijom turske omladine, glazbene melodrame „Još jedan dan“ autora Nisana Daga. Riječ je o filmu koji se zbiva u ambijentu istambulske hip-hop scene. Film prati mladog, siromašnog radnika Fehmija koji ima aspiracije uspjeti kao reper. Fehmi, međutim, ima sve više problema s drogom. Droga pomuti odnos njega i djevojke koju voli, te sve ozbiljnije staje na put njegovom muzičkom uspjehu.


Možda najzvučnija atrakcija FMFS-a na programu je drugog dana. Riječ je o filmu „Noć bogova“ (Le Nuit des rois) redatelja Phillipea Lacotea, koji stiže iz Obale Bjelokosti. Film je bio na široj listi pred-nominiranih za Oscara za strani film, a mogao bi se opisati kao svojevrsna muška, zatvorska inačica „1001 noći“. Film se zbiva u MACA-i, najvećoj i najzloglasnijoj kaznionici u Abidjanu kojom po tradiciji gazduje glavni zatvorenik, „bagouro“. No, sadašnji bagouro je starac koji se guši od astme, a pretendenti na status namirisali su priliku za prevrat. U zatvor stiže novi robijaš kojem gazda daje ulogu „romana“: „roman“ je uznik koji mora na noć punog mjeseca pričati priču. Ukoliko ne uspije pričanjem zaokupiti zatvorenike do zore, bit će ubijen.
Vjerojatno najjača atrakcija splitskog programa stiže iz zemlje iz koje rijetko gledamo filmove: iz Malte. Riječ je o filmu „Luzzu“ redatelja Alexa Camillerija koji u Split stiže nakon izvanrednog uspjeha na ovozimskom Sundance festivalu. Naslov filma- luzzu- ujedno je naziv za tradicionalni malteški ribarski brod sličan gajeti. Junak filma Jesmark mladi je ribar koji i dalje ribari s luzzuom, no ekonomske mu prilike ne idu na ruku. Lovne su restrikcije velike, Jesmark se ustručava krivolova i ne želi raditi za prekupca na crno. Europska Unija nudi novca ribarima koji odustanu od obrta i daju uništiti brodicu, a Jesmark to ne želi jer mu je očev luzzu identitet i ponos. Riječ je o filmu upečatljive lokalne boje koji jetko kritizira europsku mediteransku politiku.


Možda najbolji film dugometražnog programa stiže iz Turske, a na programu je idućeg četvrtka. Riječ je o filmu „Bratov čuvar“ redatelja Ferita Karahana. Karahanov film zbiva se od jutra do večeri u školskom internatu za dječake u brdskom, kurdskom dijelu Turske. Zima je oštra, pa školu zamete snijeg. Jedan od štićenika škole najednom počne osjećati slabost i nesvjesticu. Jedini koji je zbilja zabrinut je jedan od njegovih drugova školaraca, dok su svi drugi- ravnatelj, razrednik, podvornik- paralizirani od panike i prebacuju krivicu. Tek potkraj, film donosi šokantni pripovjedni obrat koji rasvijetli što se stvarno događalo.
Na programu FMFS-a je i novi film Francuskinje Celine Sciamma, redateljice koja se s dva posljednja filma- „Djevojačka banda“ i „Portret djevojke koja izgara“- pretvorila u jednu od ozbiljnijih francuskih autorica. Ipak, film koji igra u Splitu- „Mala mama“-ne spada joj u jače stvari.
U dugometražnom su programu- uz navedene- još i vrlo dobri palestinski film „200 metara“ Ameena Nayfeha, portugalski „Podređena“ Leonarda Antonija, te „Svijet poslije nas“ francuskog režisera Loude Ben Salah-Cazanasa. Cjelovečernji paket zatvaraju dva filma off-competition koji nisu iz mediteranskog bazena: nizozemska ratna drama „Bez kajanja“ Shariffa Korvera, te film zatvaranja- „Strah“ bugarskog redatelja Ivajla Hristova.


Uz dugometražne naslove, tu su dakako i dva kratkometražna programa: međunarodni, te onaj novih hrvatskih autora, Ješke. U njemu je i film riječke debitantice sare Gregurić „U šumi“, film koji je jesenas pobijedio na „Kockicama“ ZFF-a, a riječ je o prvom i zasad jedinom hrvatskom filmu koji tematizira „lockdown“. U programu je i novi rad istaknute splitske multimedijske umjetnice Renate Poljak, film koji se sasvim primjereno zove „Split“. Na koncu, tu su i dva hrvatska animirana filma koja na Bačvice slijeću s tek zatvorenog Animafesta: ekološka alegorija „The Raft“ Marka Meštrovića, te „Sve senzacije u mom trbuhu“ Marka Dješke.
Festival mediteranskog filma traje do subote, 26. lipnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:55