POČINJE U SRIJEDU

Nagrađivani film ‘Tražeći Veneru‘, kronika odrastanja tinejdžerica na Kosovu, u Splitu

Scena iz filma 'Tražeći Veneru'
 PROMO
Unatoč tome što su ostali rujanski festivali svi održani uživo, 26. Splitski filmski festival održat će se pretežno online

Splitski filmski festival/Međunarodni festival novog filma najstariji je međunarodni igranofilmski festival utemeljen u suvremenoj Hrvatskoj. Tijekom 25 godina postojanja imao je uspone i padove, pa i bizarno loša izdanja, no uvijek se ondje dalo naći intrigantne robe s oštrijeg art-filmskog ruba. Tako je i s ovogodišnjim izdanjem festivala, koje počinje u srijedu.

Unatoč tome što su ostali rujanski festivali svi održani uživo, 26. splitsko održat će se pretežno online. Jedina projekcija uživo bit će za film otvaranja. Riječ je o igrano-dokumentarnog hibridu "Nulti krajolik" u kojem redatelj Bruno Pavić tematizira prostorne i ekološke posljedice industrijalizacije u Kaštelanskom zaljevu. Ostatak programa bit će od 15. do 21. rujna dostupan online preko platforme https://ondemand.splitfilmfestival.hr/.

Uz mnoštvo kratkih filmova, program Splitskog filmskog festivala donosi dvadesetak dugometražnih filmova, a glavnina atrakcija stiže s programa festivala u Rotterdamu. Među ostalim, tu je i dobitnik rotterdamske nagrade Zlatni tigar, film "Kamenčići" Indijca P. S. Vinothraja.

S Rotterdama stiže i vjerojatno najbolji film programa. Riječ je o filmu "Tražeći Veneru" koji potpisuje Norika Sefa, kosovska redateljica koja je studirala na FAMU i radi u Pragu. "Tražeći Veneru" u Rotterdamu je nagrađen specijalnim priznanjem žirija, a dobio je nagradu i u Sarajevu.

Film je kronika odrastanja suvremenih tinejdžerica u neimenovanom kosovskom gradu. Naslovna junakinja Venera pod utjecajem je svoje pustopašne starije prijateljice koja pije i ljubaka se s muškarcima. Istodobno, obje su pod pritiskom patrijarhalna sredine, očeva i braće. Taj balkanski generacijski sukob Sefa dočarava malim vinjetama, vizualno zanimljivo i režijski iznimno zrelo. Osobito su upečatljive dvije mlade glumice, Kosovare Krasniqi i Rozafa Celaj te kamera snimatelja Armanda Arteage.


U izvornoj verziji teksta napisano je krivo ime festivala te da se radi od 25. izdanju, a ne 26. Ispričavamo se zbog nenamjerne pogreške.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:24