Kinoteka

Na programu su kultni ‘Potpuni opoziv‘ te Oscarom nagrađeni film o krizi srednjih godina

Još jedna runda
 Henrik Ohsten
Od 6. do 8. svibnja ugostit će i Okolišni filmski festival. Program se sastoji od dokumentarnih, igranih i animiranih filmova

Zagrebačko kino Kinoteka nastavlja ovaj tjedan s tematskim programom posvećenom Paulu Verhoevenu, uz jedan od njegovih najpoznatijih filmova "Potpuni opoziv" i dva klasika na koja se taj film na više načina nadovezuje, a ugostit će i Okolišni filmski festival.
"Potpuni opoziv" adaptacija je priče Philipa K. Dicka "Pružamo vam uspomene na veliko" o muškarcu koji – prilikom usadnje lažnih uspomena s ljetovanja na Marsu – saznaje da je upleten u nasilne pobune koje trenutačno potresaju Crveni planet.
Iz Kinoteke podsjećaju da je film nagrađen posebnim Oscarom za vizualne efekte, a kritika je hvalila njegov prvorazredni spoj eskapizma, svjetotvorstva i pripovijedanja.


"Riječ je i o djelu koje sadrži neke od reprezentativnih osobina Verhoevenova stila: težnju prema spektaklu i tehničkoj inovativnosti, sklonost prema pričama o psihofizičkom raspadu i paranoji muških protagonista te kreativni dijalog s kanonskim djelima filmske povijesti", ističu.


Stoga će se prikazati i dva klasika, od kojih je na programu u ponedjeljak "Sjever-sjeverozapad", jedno od ikoničkih djela Alfreda Hitchcocka, čiji je špijunski zaplet temeljen na zamjeni identiteta i iskrivljavanjem stvarnosti kroz paranoju protagonista Verhoeven reinterpretirao u svome duhu i sasvim drugom žanru.
Tu je i "Metropolis" Fritza Langa, kanonsko djelo njemačkog ekspresionizma i jedan od rodonačelnika filmske znanstvene fantastike, na koji se Verhoeven nastavlja vizualnim i klasnim oblikovanjem svijeta.
Kinoteka će od 6. do 8. svibnja ugostiti Okolišni filmski festival, čije osmo izdanje donosi program koji se sastoji od dokumentarnih, igranih i animiranih filmova, izložbe te predstavljanja i čitanja pobjedničkih priča trećeg izdanja Homo Climaticuma, prve hrvatske zbirke klimatske fikcije. Otvara ga hvaljeni islandski film Halla ide u rat Benedikta Erlingssona iz 2018. godine.


Program Noviteti su i dalje u znaku filmova nagrađenih Oscarom - na rasporedu su "Zemlja nomada" Chloé Zhao, dobitnik Oscara za najbolji film, režiju i glavnu glumicu, zatim laureata u kategoriji najboljeg stranog filma te "Još jedna runda" Thomasa Vinterberga i "Minari" Leeja Isaaca Chunga, koji je Oscara donio velikoj korejskoj glumici Youn Yuh-jung za sporednu ulogu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:44