Umjetnici o kataklizmama

Na programu i legendarni film Veljka Bulajića ‘Skopje 63‘ prikazan i u Cannesu, predavanje o posljedicama uragana Katrina...

Skoplje Opera

 Bacači sjenki
Sve organiziraju ‘Bacači sjenki‘, a gostuju i stručnjaci iz SAD-a, Turske i Čilea...

Temama zajedništva i solidarnosti prirodne katastrofe bave se Bacači sjenki u sklopu programa "Pametniji grad: Feniks ili Apokalipsa?". Kako najavljuju: "Na primjeru obnove Skoplja nakon potresa, a na kojem su radili neki od najvažnijih arhitekata, promišljamo o svijetu nakon kataklizme. Sudjeluju stručnjaci iz Čilea, Kanade, Maroka, SAD-a, Nepala, Makedonije, Italije i Hrvatske. Program počinje otvorenjem instalacije "Skoplje" 25. studenog u 18 h u velikoj dvorani Pogona - Jedinstvu. .

Potom, 26. studenog na Facebook kanalu Bacača sjenki mogu se pratiti predavanja arhitekata iz Kanade, Nepala i Maroka o potresima u Agadiru (1960.), Katmanduu (2015.) te posljedicama uragana Katrine na New Orleans. Izložba koja se otvara u petak 25. studenog kroz fotografije, filmove, i zvuk (autor zvuka je skladatelj Stanko Juzbašić), trenutak potresa te procese obnove Skoplja uz prigodni hommage umjetniku, aktivistu, performeru i edukatoru Josephu Beuysu, koji je davne 1981 inspiriran razornim potresom u Irpiniji u Italiji ostvario instalaciju "Potres u palači". Filmska sekcija će biti prikazana u KIC-u, a prikazat će se i dugometražni dokumentarni film Veljka Bulajića, legendarni, "Skopje 63" u produkciji Vardar filma i Jadran filma (zahvaljujući posudbi hrvatske i makedonske Kinoteke). Film je nedavno, ove godine, na posebnoj projekciji reprizno prikazan na festivalu u Cannesu. Program čine i predavanja arhitekata iz Skoplja, te tribina "Možemo li uopće danas biti solidarni?" na kojoj će se razgovarati o razlozima nepostojanja sustavne obnove hrvatskih gradova nakon potresa.

image

Skopje prijevoz

Bacači sjenki
image

Skoplje, najmanja brutalistička zgrada Domche

Bacači sjenki

Program zatvaraju predavanja stručnjaka iz SAD-a, Turske i Čilea o procesima obnove i sanacije gradova te o protupotresnoj gradnji u Valparaisu, Kaliforniji i Istanbulu.

Program su osmislili Boris Bakal, Sandra Uskoković, Stanko Juzbašić, Mare Šuljak, Hrvoje Podobnik Gero i mnogi drugi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:48