SVEČANOST U LONDONU

Na dodjeli filmskih nagrada BAFTA trijumfirao ‘Oppenheimer‘, slavila i Emma Stone, pojavio se i princ William

Christopher Nolan i Cillian Murphy

 Valerie Macon/AFP
‘Anatomija pada‘ osvojila je prvu nagradu večeri, onu za originalni scenarij, a ‘Zona interesa‘ posebnu nagradu za britanski film

"Oppenheimer", trosatni ep o izradi atomske bombe tijekom Drugog svjetskog rata, veliki je pobjednik na dodjeli filmskih nagrada BAFTA u nedjelju, osvojivši ukupno sedam nagrada.

Jedan od filmova s najvećom zaradom 2023. osvojio je glavnu nagradu večeri, nagradu za najbolji film. Također je dobio nagrade za glavnog glumca Cilliana Murphyja, sporednog glumca Roberta Downeya Jr., montažu, kameru, originalnu glazbu te režiju za Christophera Nolana, njegovu prvu takvu nagradu BAFTA-e.

"Moram zahvaliti toliko ljudi za ovo, nevjerojatnoj glumačkoj ekipi... nevjerojatnoj ekipi", rekao je Nolan u svom govoru.

Emma Stone osvojila je nagradu za glavnu glumicu za gotičku komediju "Jadnici", koja je osvojila ukupno pet nagrada.

image

Emma Stone

Justin Tallis/AFP

Da‘Vine Joy Randolph osvojila je nagradu za sporednu glumicu za svoju ulogu u "The Holdovers", komediji smještenoj u internat za dječake.

Sudska drama "Anatomija pada" osvojila je prvu nagradu večeri, onu za originalni scenarij.

"Zona interesa", ratni i kriminalistički film o zapovjedniku Auschwitza i njegovoj obitelji koja živi uz nacistički logor smrti, osvojio je posebnu nagradu za britanski film.

Nagradu za najbolji dokumentarni film dobio je film "20 dana u Mariupolju", osobni prikaz novinara Mstislava Černova o opsadi ukrajinskog grada.

"Ovdje se ne radi o nama, ovaj film je o Ukrajini, o ljudima iz Mariupolja... prekjučer je još jedan ukrajinski grad pao... mnogi gradovi prije toga", rekao je Černov u svom govoru.

Osim mnoštva slavnih osoba koje su prisustvovale ceremoniji u Royal Festival Hallu kraj rijeke Temze u središtu Londona, na popisu gostiju nalazio se i predsjednik BAFTA-e, britanski princ William.

Dodjelu filmskih nagrada BAFTA-e (Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti) vodio je glumac David Tennant.

image

Princ William i glumice Phoebe Dynevor, Ayo Edebiri, Sophie Wilde i Mia McKenna Bruce

Jordan Pettitt/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 19:28