NOVA KONCEPCIJA

Motovun Film Festival ove godine putovat će i prikazivati filmove iz programa po cijeloj zemlji

 Goran Sebelic/Cropix
Svi filmovi bit će prikazani u zagrebačkoj Laubi od 26. kolovoza do 6. rujna, a tad će biti dodijeljene i ovogodišnje nagrade Festivala

Ni Motovun Film Festival, kako je već neko vrijeme poznato, ove se godine zbog epidemije korone neće održati u Motovunu. Ali, kako kažu organizatori, "ako ne može publika Brdu, doći će Brdo filmova publici", pa će se motovunski festival održati dislociran, putujući po cijeloj zemlji, a svi filmovi Festivala bit će prikazani u zagrebačkoj Laubi od 26. kolovoza do 6. rujna, u Laubi će biti dodijeljene i ovogodišnje nagrade Festivala o kojima u glavnom programu odlučuje žiri u sastavu Lana Barić, Nina Violić te Goran Bogdan.

Tijekom četrdesetak dana planiraju projekcije u Istri, potom na više drugih adresa. Prva projekcija ovogodišnjeg programa bit će 30. srpnja upravo u Motovunu, istaknuto je na predstavljanju programa MFF-a u zagrebačkoj Laubi.

image
Samir Ceric Kovacevic

Nakon prve projekcije u Motovunu, festival početkom kolovoza kreće na istarsku turneju, a cilj je čitav program predstavi publici na projekcijama širom poluotoka. Do sad su dogovorena gostovanja u Vrsaru, Rovinju, Vodnjanu, Balama, Svetvinčentu i Kašteliru – Labincima, a postoji i mogućnost dodatnih projekcija u drugim gradovima.

Motovun donosi u Split tri projekcije, a program u Dubrovniku potrajat će sedam dana. Motovunski filmovi biti će prikazivani i u Šibeniku, Rijeci, Kostreni, Karlovcu te u Zagrebu na Ljetnoj pozornici Tuškanac.

image
Press/iz filma Tereza

"Naša je misija da donosimo ljudima priče koje život čine boljima – utoliko nam se čini da održavanje festivala zapravo nikada nije bilo potrebnije. U odabiru filma s kojim krećemo u ovogodišnju avanturu ima neke simbolike – osim što će to biti prva, pretpremijerna prilika da publika vidi film 'Tereza37', producentica filma Irena Marković i redatelj Danilo Šerbedžija u prvim su godinama festivala bili dijelom naše ekipe, pa nam se čini da i u ovu plovidbu po nemirnom moru krećemo sa starim prijateljima. Među 15 odabranih naslova predstavljamo neke od najintrigantnijih filmova sezone, ponovo smo spojili puno različitosti i na brzinu proputovali cijeli svijet", kazao je Igor Mirković, direktor Motovun Film Festivala.

Glavni program daje uvid u najbolje od nezavisne svjetske produkcije, s naglaskom na ponešto drugačijim, specifičnim pričama iz malih ili manje poznatih kinematografija. Ove godine puno je snažnih ženskih priča, u filmovima kao što su "Rocks", "Zaposlene djevojke" i "Ajvar".

"Posebnu pažnju pridajemo filmu 'Asistentica' redateljice Kitty Green, koji je proglašen ultimativnim #MeToo filmom. Ponosni smo i što ćemo ugostiti međunarodnu premijeru filma 'Svinja' Rudolfa Biermanna, o aferi koja je politički prelomila Slovačku i dovela do smjene vlasti, a film sadrži i dokumentarne snimke izbora. Među žanrovskim filmovima ističe se 'Istinita priča o Nedu Kellyju' redatelja Justina Kurzela, raskošna povijesna rekonstrukcija života poznatog australskog odmetnika, a s južne hemisfere dolazi i meditativno 'Bijelo na bijelom' Théa Courta, film koji je ovjenčan nagradom u Veneciji. Za publiku željnu nešto lakše zabave pripremili smo komični omnibus 'Selfie' koji mnogi uspoređuju sa serijom 'Black Mirror', kao i modernu talijansku bajku 'Moja luda ljubav' Gabrielea Salvatoresa, snimanu na hrvatskoj obali", kazala je selektorica glavnog programa Milena Zajović.

U programu Motovunski kratki prikazat će niz filmskih minijatura, a najbolji europski film iz tog programa i ove će godine ući u konkurenciju za nominaciju za nagradu Europske filmske akademije.

U programu je osam domaćih i regionalnih ostvarenja, te 14 filmova iz nešto udaljenijih dijelova Europe, potom po jedan film iz Izraela, Irana i SAD-a te Francuske Gvajane.

image
Press/iz filma Svinje

"Ovogodišnjim izborom filmova slavimo život, a oni i kad naizgled nastoje samo vrckavo zabaviti, nenametljivo komuniciraju ideje koje se pamte. Predstavljamo 24 filma u glavnoj konkurenciji i dva izvan konkurencije odabrana između čak 674 pristigla naslova koji su obojali naše karantenske dane. Hvala im što su nas u vrijeme balkonskih socijalizacija i nestvarnih prizora ispražnjenih gradova podsjećali koliko volimo ljudski duh", kazala je Inja Korać, selektorica programa Motovunski kratki.

Sve će projekcije biti organizirane prema važećim epidemiološkim mjerama zbog koronavirusa.

LOKACIJE I DATUMI PROJEKCIJA

30.7.
Motovun

30.7. – 31.7. i 9.8.
Split

31.7. – 3.8.
Zagreb – Ljetna pozornica Tuškanac

1.8. – 7.8.
Dubrovnik

5.8.
Šibenik

6.8. – 8.8.
Rijeka

10.8. – 11.8.
Kostrena

26.8. – 6.9.
Zagreb – Lauba

Tijekom kolovoza

Istarska turneja: Vrsar, Rovinj, Vodnjan, Bale, Svetvinčenat, Kaštelir - Labinci
Datumi istarske turneje i moguće nove lokacije bit će objavljeno naknadno.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 06:50