KRIMIĆ DEVEDESETIH

'Most na kraju svijeta' Branka Ištvančića na festivalima u Houstonu i Moskvi

 YouTube
Američki festival bio je polazišna točka za mnoge danas poznate redatelje koji su njemu dobili svoje prve nagrade za debitantske filmove

ZAGREB - Dugometražni igrani film "Most na kraju svijeta" redatelja Branka Ištvančića uvršten je u službenu selekciju međunarodnog filmskog festivala Worldfest, koji će se održati od 10. do 19. travnja u američkom gradu Houstonu te na Međunarodni festival detektivskog filma, koji se održava u Moskvi od 15. do 19. travnja.

Na ovogodišnje, 48. izdanje jednog od najstarijih svjetskih festivala nezavisnog filma prijavilo se više od 500 dugometražnih filmova, a u selekciju s 51 uratkom odabran je i Ištvančićev film, koji će se prikazati 13. travnja, izvijestio je producent, Artizana film.

Američki festival bio je polazišna točka za mnoge danas poznate redatelje koji su njemu dobili svoje prve nagrade za debitantske filmove ( Steven Spielberg, George Lucas, David Lynch, Ang Lee, Ridley Scott, braća Coen, Brian De Palma), dok je ruski festival žanrovski i Ištvančićev film uvrstio je u kategoriju dugometražnog filma s detektivskim temama i provedbi zakona. Glavni glumac filma Aleksandar Bogdanović na tom je festivalu nominiran u kategoriji "Heroj", za karizmatičnu izvedbu pozitivnog karaktera.

"Most na kraju svijeta" nastao je prema scenariju književnika Josipa Mlakića i gledatelje vraća u kasne devedesete, poslijeratnu atmosferu povratka izbjeglica u kojoj nestaje jedan starac.

Prije kinodistribucije i međunarodne premijere u Montrealu, film je prvi put prikazan na Pulskom filmskom festivalu. Na njemu je radio veliki glumački ansambl s tridesetak glumaca iz Hrvatske, BiH i Srbije, u kojemu su, među ostalima, Boro Stjepanović, Vlatko Dulić, Nela Kocsis, Đorđe Kukuljica, Nikša Kušelj, Jelena Perčin, Slaven Knezović, a sniman je u petnaestak različitih gradova i lokacija.

Nastao je u koprodukciji Hrvatske (Artizana film), HRT-a, Bosne i Hercegovine (Heft produkcija), Francuske (Dari films) i Srbije (Kinematografska kuća), a snimljen je uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Ministarstva kulture Republike Srbije i Fonda za kinematografiju BiH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 01:29