Film ‘Čudo‘

Mjesna djevojčica Anna već četiri mjeseca odbija jesti, a unatoč tome je čudesno živa. Katolički mještani vjeruju da je posrijedi čudo

Čudo, Florence Pugh

 Supplied By Lmk/Landmark/Profimedia/Supplied By Lmk/landmark/profimedia
Lelija očito privlače jaki ženski likovi, poglavito oni koji se sučeljavaju s hipokrizijom, dogmatizmom i zatucanošću

Film "Čudo" čileanskog redatelja Lelija temelji se na istoimenom romanu irske književnice Emme Donoghue objavljenom 2018. Radnja romana zbiva se u zabačenom irskom selu sredinom 19. stoljeća. Mjesna djevojčica Anna (Cassidy) već četiri mjeseca odbija jesti, a unatoč tome je čudesno živa. Katolički mještani vjeruju da je posrijedi čudo.

Kako se glas o čudotvornom postu pronio, lokalni svećenik, liječnik i vlasti traže znanstvenu opservaciju. U selo pristiže engleska medicinska sestra (Pugh) kojoj je posao promatrati medicinski fenomen. Došljakinja ubrzo shvati da ima težak izbor: ili će zažmiriti na jedno oko ili curicu ubiti izgladnjivanjem.

Čileanac Lelio probio se sredinom prošlog desetljeća s dva zapažena filma snimljena u domovini: "Gloria" (2013.) i "Čudesna žena" (2017.). Nakon toga je prešao u anglosaksonsku srednju struju, no filmovi koje radi nisu bitno drukčiji. Lelija očito privlače jaki ženski likovi, poglavito oni koji se sučeljavaju s hipokrizijom, dogmatizmom i zatucanošću. Sve to vrijedi i za "Wonder". Film je vizualno dojmljiv, a ključni mu je oslonac i dojmljiva glumica Pugh koja u međuvremenu prerasta u priličnu zvijezdu. Razmjerno poznati glumci glume niz sasvim malih epizoda, iz čega se da naslutiti da su te uloge bile planirane kao dio nečeg šireg. Neobična strana filma je metafikcijska uokvirujuća naracija, utoliko bizarna što se ne vezuje ni uz što u filmu samom. Film s aromom Jane Campion - ali ne tako dobar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:30