ZAGREBDOX

Milićev šegrt Vukšić filmom ‘Irokez’ otvorio Zagrebdox

Zagreb, 270211.Kaptol centar.Otvaranje 7. festivala dokumentarnog filma ZagrebDox. Na slici: Zeljko Mavrovic sa suprugom Jelenom.Foto: Nina Djurdjevic / CROPIX
 Nina Djurdjevic / CROPIX
Novinar Matija Vukšić snimio je biografski dokumentarac o Mavrovićevom sportskom putu

ZAGREB - Projekcijom dokumentarca o biografiji najpoznatije frizure među boksačima i ratarima, irokezi Željka Mavrovića , otvoren je sinoć u Kaptol Centru sedmi po redu Zagrebdox.

Suradnja i skepsa

Dokumentarac “Irokez” priča je o životu složenom od uspona i padova, a režirao ga je novinar Matija Vukšić (r. 1982.), kojeg je šira hrvatska javnost imala prilike upoznati kao suputnika i suradnika Gorana Milića na putovanjima po Latinskoj Americi, a kasnije i u drugim projektima. Matija Vukšić je na premijeru došao u pratnji oca, novinara i komentatora Branka Vukšića, a suradnji s Željkom Mavrovićem ne nalazi zamjerke, dapače.

- On je u početku bio skeptičan i pomalo zatvoren, no kako je snimanje odmicalo tako je i on sve brže počeo shvaćati da nam može vjerovati. Na kraju smo postali dobri prijatelji, a on se oduševio radeći na dokumentarcu. Čak je počeo trenirati boks nakon dugo vremena - kaže Vukšić, inače boksač amater.

Željko Mavrović sinoć je novinarima objašnjavao zašto ga je forma dokumentarnog filma osvojila.

- Jednostavno, sve je puno autentičnije i, za razliku od reportaža, naglašeno bez senzacija - rekao je.

Ugledna imena

Otvaranje Zagrebdoxa privuklo je i brojne filmoljupce, kao Slavena Leticu , Zdravka Tomca i akademika Davorina Rudolfa, ali i filmotvorce, poput Veljka Bulajića. Na premijeri su, dakako, bili i mnogi Vukšićevi kolege s HRT-a i s Akademije dramskih umjetnosti, gdje je prošle godine diplomirao dokumentarnu filmsku režiju.

“Irokez” je prikazan u regionalnoj konkurenciji, u kojoj se s novim radovima još predstavljaju jedan stariji klasik žanra, Petar Krelja s filmom “Josip i njegova obitelj”, te jedan mlađi, Goran Dević s filmom “Poplava”. Sedmi Zagrebdox ostaje otvoren do 6. veljače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:01