Moviemix Igora Rakonića

Među dokumentarcima, glavni su adut ‘Razgovori s Putinom‘ Olivera Stonea


Igor Rakonić, direktor, producent i selektor Vukovar film festivala
 

 Ivana Nobilo/Cropix/Cropix
Rakonić ne smatra da je to donekle neprimjeren sadržaj: ‘držali smo se pravila: upoznaj svoga neprijatelja‘

Ako ne možete bez pregledavanja desetaka kategorija na Netflixu, koje se neprestano mijenjaju i u kojima stalno iskrsavaju novi filmovi i serije, morate znati da i u Hrvatskoj postoji vrlo sličan proizvod. To je Moviemix, koji vodi dinamični zagrebački distributer Discovery, već je pokrenuo dva kabelska kanala, KinoTV i DokuTV, redovno organizira Vukovar Film Festival (s jednom pauzom u 2020., zbog epidemije koronavirusa) i opskrbljuje kina nagrađivanim i atraktivnim filmovima. Budući da domaći multipleksi nemaju uvijek baš sluha za njihov program, odlučili su napraviti vlastitu "gledaonicu", adresa joj je www.moviemix.eu, mjesečna pretplata financijski podnošljiva (29,99 kuna), a program iznimno bogat.

Kad otvorite njezinu web stranicu, dočeka vas najava za španjolski film godine "Veliki gazda" s Javierom Bardemom, koji je na njihovoj dodjeli nagrada Goya deklasirao "Paralelne majke" Pedra Almodóvara, kasnije nominirane za dva Oscara, tu se reklamiraju i akcijski triler s Bruceom Willisom "Preživjeti noć", švedska nogometna drama "Tigrovi", nominirana za pet nacionalnih nagrada Guldbagge i ovjenčana vrijednim priznanjem na velikom azijskom festivalu u Busanu, a mnoge će zaintrigirati i dokumentarac "Posljednji preživjeli: Tko je ubio Biggieja i Tupaca?" o Sugeu Knightu, vlasniku kompanije Death Row Records, koji čami u zatvoru, jer se surovo obračunavao sa svojim zvijezdama.

Web portal pregledno je podijeljen u filmove i dokumentarce, prvi počinju kategorijom "Najgledanije", koja vam dovoljno daje do znanja što se sve tu nudi, od Oscarom nagrađenog danskog filma "Još jedna runda" s Madsom Mikkelsenom do njemačkog filma "Razbijačica sistema" s malom Helenom Zengel, koja je u međuvremenu dobila pozivnicu za Hollywood i igrala s Tomom Hanksom u vesternu "Vijesti iz svijeta". Tu je i sjajni "Časnik i špijun" Romana Polanskog, o aferi Dreyfus, s oskarovcem Jeanom Dujardinom i Luisom Garrellom, a ništa slabiji nije ni Almodóvarov "Tuga i slava", s Antoniom Banderasom u jednoj od svojih najboljih uloga.

U kategoriji "Oscar" je "crowd pleaser" "Minari", nagrađen pozlaćenim kipićem za sporednu žensku ulogu (blistava korejska veteranka Youn Yuh-jung), o imigrantima u Americi 80-ih, zatim nezaboravan dokumentarac "Lica, mjesta" pokojne Agnes Varda i njezina kolege, konceptualnog fotografa JR-a (dokumentarni filmovi na početnoj se stranici često miješaju s igranima kad se za to nađe razloga), a ima i filmova starijeg datuma, kao što su "Carol" s Cate Blanchett i Rooney Mara, prema lezbijskom romanu Patricije Highsmith, izvorno objavljenom pod pseudonimom te "Dobri dileri iz Dallasa" za koji je Matthew McConaughey nagrađen Oscarom.

Kategorije se samo nižu - "Komedija", "Akcija, avantura", "IMDB top 250", "Romansa", "Cannes, Berlin, Venecija", "Kriminalistički, triler", "Drama", ima ih posvećenih filmskim redateljima, na primjer, Federicu Felliniju, Woodyju Allenu, Wong Kar-Waiju i Charlesu Chaplinu, "Europa" i "Azija" dobro su zastupljene, a ima i onih zafrkantskih, "Gledaj s ekipom", tu su schlock filmovi o morskim psima i raznoraznim drugim čudovištima koji samo podjaruju dobro raspoloženje u gledalištu. Kategorija "Filmovi iz regije" donekle je oskudna jer sadrži samo hrvatske filmove, no problem je u producentima iz susjednih država koji se prilično teško odvajaju od filmskih prava. Slovenske, pak, filmove treba iznimno precizno prevesti i prilagoditi, što iziskuje puno vremena, tako da se zasad na Moviemix nije probio nijedan njihov naslov.

Među dokumentarcima, glavni su adut "Razgovori s Putinom" Olivera Stonea, a na moje pitanje nije li to donekle neprimjeren sadržaj s obzirom na zbivanja u Ukrajini, šef Discoveryja Igor Rakonić mi odgovara: "Ne, držali smo se pravila upoznaj svoga neprijatelja - i za tim serijalom vlada velika potražnja". Tu ima jako puno glazbe, dokumentarci o Billie Holiday, Shaneu McGowanu i Michaelu Hutchenceu, Abel Ferrara potpisuje "Uživo u Francuskoj", gdje su izvođene glazbene teme iz njegovih filmova, a pravi je dragulj dokumentarac Rona Howarda o srednjem razdoblju Beatlesa "Osam dana u tjednu", kad su manijakalno održavali koncerte i izbacivali nove albume. Nezaobilazan je, dakako, dokumentarac "Lumière!", vrlo pitak portret pionira kinematografije braće Lumière s njihovim restauriranim filmovima, u kojem sudjeluje i Martin Scorsese.

Rakonić objašnjava strategiju kojom su se držali pri osnivanju Moviemixa. "U Discoveryju smo se uvijek držali jednog pravila, nikad ne radi s velikim holivudskim kompanijama. Od njih dobiješ film na četiri-pet godina, još ako imaš i video, to je u redu, ali kad to prođe, tebi ne ostane ništa. Kad radiš s nezavisnima, licenca traje 10-15 godina, dobiješ sva prava, pa možeš nešto i zaraditi. Tako smo napravili kanale KinoTV i DokuTV, gdje koristimo te filmove, a zato smo se i odlučili na streaming platformu, koja je danas nezaobilazna ako se želiš baviti tim poslom."

Gdje su pronašli logistiku za takvo što? "Odlučili smo se za mostarsku kompaniju More Screens, ona radi već prilično dugo, ima odličnu reputaciju i radi s malim, ali i vrlo velikim naručiteljima. Oni su postavili ono što smo od njih tražili, bio je to dug proces, radili smo godinu i pol dana na toj platformi. Serveri su kod nas u Zagrebu, tako da u slučaju nekog problema, možemo intervenirati odavde. Da si na nekakvom cloudu, a nešto se dogodi, ne možeš dobiti nikoga da ti to popravi na brzinu. Nismo koristili ničija gotova rješenja, nego smo radili svoju stvar. Svaki film moraš transkodirati u tri profila, da se može gledati na mobitelu, laptopu ili na smart TV-u.

Prva streaming platforma u Hrvatskoj, objašnjava mi Rakonić, bio je Pickbox Sanje Božić, koji ima jak program stranih igranih serija i filmova. Moviemix je počeo u studenome 2020. i sada se sve više razigrava, procjenjuju da iz mjeseca u mjesec imaju po 30 posto više korisnika. U igrane serije se ne namjeravaju upuštati, za to nemaju ni prostora ni sredstava, uostalom, pomama među kupcima i za art-filmovima je tolika da ono što želiš možeš dobiti jedino zahvaljujući dobrom instinktom i jako puno sreće. "Na primjer, još puno prije ovogodišnjeg Sundancea zanimali smo se za bolivijski film 'Utama', o postarijem bračnom paru u tamošnjim brdima koji pokušava preživjeti dugo sušno razdoblje. Kad je film prikazan, odjednom je za njega nastalo veliko zanimanje, a naposljetku je dobio i Veliku nagradu žirija u igranoj konkurenciji svjetske kinematografije. Srećom, mi smo s kompanijom koja drži prava već poslovali pa su uzeli u obzir to što smo se zanimali za njega prvi. Inače, kad se na takvim festivalima pojave veliki distributeri, mi smo eventualni peti na redu, što znači da nemamo prevelike šanse da dobijemo ono što želimo."

Namjerava li naglašenije plasirati filmove s Vukovar Film Festivala na Moviemixu? "Mi smo već filmove s Vukovar film festivala koji nije održan 2020. htjeli pustiti online, ali smo precijenili svoje mogućnosti i podcijenili tehničku zahtjevnost projekta te smo filmove sa 14. VFF-a uvrstili u program Moviemixa, nakon što je regularni festival održan uživo. Onaj tko je tada bio u probnom razdoblju korištenja naše platforme, mogao je besplatno pogledati sve, 43 filma koja smo spremili za tu prigodu. To je bilo vrlo gledano, no poslije smo ih razvrstali u njihove kategorije, tako da ih korisnici mogu lako pronaći. Zapravo, razmišljali smo o tome da napravimo neku vrstu 'best of' VFF-a, imamo prava svih filmova koji su u posljednjih deset godina prikazani ondje, a to nije malo. Onima ranijima prava su istekla."

Budući da se strane streaming platforme i u nas množe, kako vidi budućnost takve vrste posla? "Važno je da si malo drukčiji od ostalih, a i da možeš ponuditi ono što zanima ljude. Publiku, međutim, moraš i sam pronalaziti. Mi smo se povezali sa zagrebačkim sveučilištem Vern koje ima studij filma i medijskog oblikovanja i njihovim studentima i profesorima olakšavamo pristup platformi. To je vrsta publike koja nas zanima i do koje možemo doći. Nemamo neograničena sredstva kao Netflix, koji ionako posluje s gubitcima, pa da pretrpavamo program. To ne ide. Treba razmišljati i o razdoblju kad će korisnici morati selektirati ono što plaćaju, a ne bih volio da mi budemo među onima koji će otpasti."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 16:16