NOVA IGRA PRIJESTOLJA

Martin otkriva: Zmajeva nema, ali Starkovih i nasilja je sasvim dovoljno

George R.R. Martin
 REUTERS

U prequelu “Igre prijestolja” koji se upravo snima u Sjevernoj Irskoj, Westeros će biti podijeljen na približno 100 kraljevina i u njemu će se pojaviti preci Starkovih, ali neće biti zmajeva, otkrio je autor sage George R. R. Martin u razgovoru za Entertainment Weekly.

Već se otprije zna da će se serijal, koji kao producentica nadgleda Jane Goldman, odvijati približno 5000 godina prije događaja prikazanih u nedavno okončanoj HBO-ovoj seriji i da će predstavljati uvod u još jedan okršaj s White Walkerima, poznat kao Long Night, odnosno Duga noć.

Nadnaravna bića

“Kad govorimo o Sedam kraljevina Westerosa, to znači da je bilo sedam kraljevina u doba Aegonovih osvajanja, ali ako se vratimo dalje u prošlost, imali smo 9 kraljevina pa 12 kraljevina i naposljetku ih ima stotinu. To su kraljevinice”, ispričao je Martin za EW, natuknuvši da će u takvom Westerosu biti još više kaosa, nasilja i bezakonja nego u “Igri prijestolja”.

Pisac je, nadalje, otkrio da su Starkovi prisutni u novoj seriji, što ne čudi kad se zna da su u tim zemljama još od ere Prvih ljudi, što je oko 8000 godina prije “Igre prijestolja”.

“Starkovi će definitivno biti tu. To što nema zmajeva, ne znači da neće biti drugih nadnaravnih bića - Bijeli šetači su, logično, prisutni, ili točnije Drugi, kako ih ja zovem u svojim knjigama. Tu su još i bića kao što su mamuti i strahovuci”, kaže Martin.

Što se tiče ostalih velikih obitelji, jedna za koju se sigurno zna da je neće biti su Lannisteri. “Prequel se odvija prije njihova proboja, ali zato je tu obitelj koja je tada živjela u dvorcu koji su Lannisteri zaposjeli kasnije. Casterly Rock je tu, to je kao Gibraltar, i u njemu živi obitelj Casterly, po kojima se dvorac zove i u “Igri prijestolja”. Casterlyjevi su ostali bez svog doma tako što ih je začetnik klana Lannister, Lann the Clever, obmanuo i preoteo im sav imetak.”

Što se tiče glumačke podjele, najistaknutije uloge nose tri žene - Naomi Watts, Naomi Ackie i Denise Gough. George Martin naglašava da se ne može govoriti o glavnim i sporednim glumcima, nego je prije riječ o velikom ansamblu.

“S oklijevanjem se koristim riječju ‘glavni’ kad govorimo o glumcima. Kao što je poznato, u “Igri prijestolja” sve donedavno nismo nominirali nikoga za glavnu glumicu ili glavnoga glumca u sezonama nagrada, uvijek se radilo o sporednim kategorijama jer je postava bila pravi ansambl. Mislim da će tako biti i s ovom serijom”, objašnjava Martin.

Čeka se ime

Serijal još nije službeno naslovljen, iako je Martin ranije predlagao naziv “Duga noć” (The Long Night). Problem je s tim naslovom što se tako zove treća epizoda osme sezone “Igre prijestolja”, pa se razmatra druga opcija.

“Čuo sam prijedlog ‘Najdulja noć’, to je verzija kojoj se ne bih protivio. To bi bilo prilično dobro”, rekao je korpulentni pisac, uz vrlo važnu napomenu za kraj: premda sudjeluje u brojnim projektima, uključujući i ovu pilot-epizodu, obećao je da ne piše apsolutno ništa drugo osim šeste knjige iz temeljnog serijala “Pjesme leda i vatre”, nazvan “Vjetrovi zime” (premda takva njegova obećanja uvijek treba uzeti s velikom rezervom).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:10