SVE JE MOGUĆE

‘Lijevi populizam može uspjeti‘ tvrdi Chantal Mouffe, koja gostuje u Zagrebu na Subversiveu

Chantal Mouffe i tadašnji predsjednički kandidat Jean-Luc Mélenchon

 Bernard Menigault/Alamy/Alamy/Profimedia/Bernard Menigault/alamy/alamy/profimedia
Predstavit će svoju novu knjigu, ‘Prema zelenoj demokratskoj revoluciji: lijevi populizam i moć afekata‘

16. Subversive Festival održat će se od 14. do 29. svibnja. U još jednom majskom izdanju očekuje nas novo raskošno festivalsko izdanje s bogatim filmskim i diskurzivnim programom, diskusijama, panelima i predavanjima uz gostovanja brojnih svjetskih intelektualaca, filmaša i aktivista, a sve uz ovogodišnju festivalsku temu Od distopije do utopije: sve je još uvijek moguće.

Prije službenog početka Festivala uz novo izdanje filmskog programa i 16. SFF-a, očekuje nas predfestivalsko događanje u zagrebačkom MSU-u u petak, 12. svibnja kada ćemo u Muzeju suvremene umjetnosti, u partnerstvu s Multimedijalnim institutom, ugostiti Chantal Mouffe, koja će predstaviti svoju novu knjigu, Prema zelenoj demokratskoj revoluciji: lijevi populizam i moć afekata. Ona među ostalim tvrdi: "Lijevi populizam koji nije baziran na rasi ili naciji može uspjeti. Desnica ne mora nužno pobijediti‘. Nakon njezina uvodnog predavanja, Mouffe će se u razgovoru pridružiti i dogradonačelnica grada Zagreba i profesorica na Fakultetu političkih znanosti, dr. Danijela Dolenec.

Subversive Film Festival (14.-21. svibnja)

Natjecateljski i popratni program 16. Subversive Film Festivala održat će se od 14. do 21. svibnja u kinu Tuškanac, Dokukinu KIC i MSU Zagreb i donosi četrdesetak filmskih naslova. Subversive Film Festival ponovno će okupiti autore koji kritički promišljaju svijet oko nas i opiru se tržišnoj logici i pasivnoj konzumaciji slika, a filmovi će se natjecati za nagrade Wild Dreamer za najbolji dokumentarni i igrani film. U glavnom programu zastupljeni su najnoviji filmovi renomiranih autorskih imena kao što su Aleksander Sokurov (Bajka), Cristian Mungiu (Magnetna rezonanca), Hong Sang-soo (Walk Up), Lav Diaz (Kada valovi nestanu), dok se u dokumentarnoj konkurenciji ističe aktualni dobitnik Zlatnog medvjeda u Berlinu Na Adamantu cijenjenog francuskog dokumentarista Nicolasa Philiberta. Cjelokupni program konkurencije i raspored projekcija bit će objavljen 2. svibnja

Popratni filmski festival

U sklopu popratnog filmskog programa očekuje nas retrospektiva pod nazivom Sve što ste htjeli znati o crnačkom filmu (ali vas je bilo strah pitati) u selekciji kustosa Grega de Cuira. Cilj retrospektive je ispraviti povijesnu nepravdu i pozicionirati crnački film unutar službenih kanona filmske povijesti koja je i dalje dominantno i nepokolebljivo bjelačke puti, dok je ovogodišnji Hommage posvećen nagrađivanom britanskom avangardnom filmašu Johnu Smithu koji više od 50 godina stvara zaigrane eksperimentalne filmove svih oblika i formata.

Izložbe Nike Autor i Danijela Žeželja

U sklopu popratnog filmskog programa Subversive donosi i dvije izložbe. U novom izdanju Kinematografija otpora u suradnji s MSU Zagreb i kustosicom Leilom Topić u MSU Black Boxu od 15. 5. do 25. 6. predstavlja se multimedijalni projekt Crvene šume slovenske umjetnice Nike Autor, a u galeriji Forum od 5. 5. do 5. 6. predstavlja se grafička novela Danijela Žeželja pod nazivom Umjetnik u gladovanju, temeljena na motivima Kafkinih djela.

16. Subversive Forum (22. do 29. svibnja)

U fokusu 16. Subversive Foruma, bit će, na tragu mišljenja Daniela Bensaida, promišljanje sadašnjosti iz perspektive njezinih potencijala za promjene. Razočaranje, resantiman, rezigniranost, melankolija ili dezorijentiranost kao dominantna obilježja odnosa prema sadašnjosti, onemogućuju nas da vidimo s onu stranu neposrednih opasnosti i izazova, čineći nas prjemčivijima za apokaliptičke narative i samim time na isključenje mogućnosti promjene. Na tragu te intelektualne tradicije, koju Bloch naziva "toplom strujom marksizma", ugledni gosti festivala pozvat će publiku na zajedničku refleksiju i rad na progresivnoj rekonfiguraciji sadašnjosti.

Osim središnje teme – utopijskog mišljenja, Subversive Forum bavit će i cijelim nizom drugih srodnih tema. Jedna od njih je i ostavština Frankfurtske škole odnosno "kritičke teorije", utemeljene prije točno sto godina, unutar koje je pojam utopije bio kontinuirano prisutan. Na pitanje je li kritika kritičke teorije danas još upotrebljiva ili je poražena, odgovore će između ostalih dati gosti Subversive Foruma Werner Bonefeld, Stathis Kouvelakis, Ray Brassier i Christoph Henning.

Na početku Foruma jednom panel raspravom odat ćemo počast i Gáspáru Miklósu Tamásu, mađarskom filozofu i marksistu koji je preminuo početkom godine. Boyan Manchev, Tijana Okić i Sami Khatib iznijet će svoje analize potencijala utopijske politike, a na pitanje je li danas emancipaciji potrebna utopija odgovore će ponuditi Rastko Močnik, Esther Leslie i Frieder-Otto Wolf.

image

Subversive Festival

/Press

Niz renomiranih autora i filozofa predstavit će svoje recentno objavljene knjige koje su snažno obilježile akademsku i kritičku javnost u Europi i izvan nje: Josef Vogl, Kapital i resantiman: kratka teorija sadašnjosti, Søren Mau, Nijema prinuda: marksistička teorija ekonomske moći kapitala, Peer Illner, Katastrofe i socijalna reprodukcija, Krizni odgovor između države i zajednice, Gerald Raunig, Rastavljanje: strojni kapitalizam i molekularna revolucija, Stephen Zepke, Glava u zvijezdama: eseji o znanstvenoj fantastici, i drugi.

Treći antikapitalistički seminar, u okviru Škole suvremene humanistike, u organizaciji Subversive Festivala i portala Slobodni Filozofski ove godine održat će se od 15. do 20. svibnja. Kao i seminari prethodnih godina, i ovaj se razvija kao politička edukacija koja otvara prostor za kritičko propitivanje društvenih odnosa, pojmova, ideja i teorija koje doprinose promjeni svijeta. Prijave su otvorene do 10. svibnja na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Događanja u sklopu Subversive Foruma i Antikapitalističkog seminara odvijat će se u prostoru SKD Prosvjete, Preradovićeva 21.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 09:30