IVAN ČAČIĆ

Legendarni meteorolog vraća se na televiziju, gledat ćemo ga na Novoj TV: ‘Iznimno se veselim...‘

Ivan Čačić
 Nova Tv
- Dolazak na Novu TV za mene je novi profesionalni izazov, novi korak kojem se iznimno veselim, kaže Čačić

Mr.sc. Ivan Čačić, jedan od najpoznatijih i najutjecajnijih meteorologa u Hrvatskoj, ali i svijetu, novo je lice prognoze Nove TV. Najgledanijem informativnom programu u zemlji Čačić se pridružio u rujnu, kao novi član tima meteorologa kojeg čine Darijo Brzoja, Ana Bago i Maja Bubalo.

„Svakom je neosporna, gotovo i banalna činjenica da živimo na površini Zemlje. No, manje je razvidno da živimo na dnu oceana koji se zove atmosfera i upravo tu su zbivanja, koja zovemo vrijeme, najburnija i najneizvjesnija. U izradi njihove prognoze u svakom je času uključeno oko 10-tak milijuna ljudi iz cijelog svijeta koji, primjenom vrhunske znanosti i tehnologije prikupljaju, obrađuju i prosljeđuju podatke. Tako je svaka prognoza koju predstavlja jedan TV izvjestitelj konačni rezultat usklađenog rada cijelog tima prognostičara i na njemu je velika odgovornost jer se nalazi na vrhu piramide svega što je tu složenu informaciju stvorilo. Iako je riječ o kompleksnom procesu, krajnja informacija mora biti pitka, razumljiva i upotrebljiva za njezine korisnike – građane“, objasnio je Čačić povodom svog prvog nastupa na Novoj TV.

image
Ivan Čačić
Nova Tv

„Dolazak na Novu TV za mene je novi profesionalni izazov, novi korak kojem se iznimno veselim, a postati dio tima najgledanijeg informativnog programa u zemlji velika mi je čast“, dodao je.

Ivan Čačić rođen je 1952. u Zagrebu. Diplomirao je iz područja meteorologije s geofizikom na Geofizičkom odsjeku PMF-a Sveučilišta u Zagrebu, gdje je i magistrirao iz područja prirodnih znanosti. Gotovo 40 godina radio je u Državnom hidrometeorološkom zavodu, od čega je zadnjih 12 godina proveo na poziciji ravnatelja. 25 godina proveo je kao izvjestitelj prognoze na HRT-u.

Stalni je predstavnik Republike Hrvatske u Svjetskoj meteorološkoj organizaciji (WMO – World Meteorological Organization), te predstavnik Vlade Republike Hrvatske u brojnim međuvladinim i međunarodnim organizacijama i asocijacijama. U svojstvu ravnatelja bio je i član Stožera za zaštitu i spašavanje Republike Hrvatske.

image
Ivan Čačić
Nova Tv

Član je domaćih i međunarodnih organizacija gdje preuzima vodeće funkcije. Tako je dio Hrvatskog meteorološkog društva čiji je bio i predsjednik u razdoblju od 1998. do 2001., a od 2009. predsjednik je jednog od najvažnijih konstitucijskih tijela WMO-a koje zastupa 50 nacionalnih meteoroloških i hidroloških službi Europe, Kavkaza i Bliskog istoka. U dva je mandata bio predsjednik Odbora za politiku Europske organizacije za eksploataciju meteoroloških satelita (EUMETSAT), a od 2014. izabran je za potpredsjednika Vijeća EUMETSAT-a. Od 2001. godine član je Ekspertne grupe WMO-a za komunikaciju u medijima.

Organizator je i inicijator brojnih međunarodnih i međuvladinih stručnih skupova, autor je niza stručnih i znanstvenih radova i naputaka koji su objavljeni u domaćim i stranim časopisima te je nositelj brojnih priznanja i nagrada za svoj rad.

Ističe kako se u svojim mlađim danima bavio turističkim vođenjem i okušao se u samostalnom letenju jedrilicom. Zanimljivo je i za dodati kako je nositelj titule Počasnoga građanina općine Mljet za stalnu promociju otoka Mljeta u Republici Hrvatskoj i svijetu.

image
Ivan Čačić
Nova Tv
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 16:47