Roadkill

Laurie glumi ministra u konzervativnoj vladi. Skromnog je podrijetla i obrazovanja, no populist

foto: HBO
U seriji glumi još nekoliko zanimljivih glumaca. Sajnu epizodu ljubavniceglumi Sidse Babett Knudsen iz serije "Borgen"

Britanski glumac Hugh Laurie slavu je stekao kao naslovni glumac serije "Doktor House" za koju je dobio dva Emmya. Ta serija Laurieja je predstavila u njegovu najčišćem fahu: kao komičara koji s ekrana neštedimice sipa zavodljivi šarm.
Od "Doktora Housea" do danas, redatelji su, međutim, Laurieja počeli sve češće koristiti niz dlaku tom fahu: kao zavodljivog i karizmatičnog - negativca. Jedna od takvih uloga, koja se pamti, ona je opakog trgovca oružjem u mini seriji "Night Manager" snimljenoj po djelu Johna le Carréa.


Jedan drukčiji, mračniji Laurie pojavljuje se i u "Roadkillu" (Sudar), četverodijelnoj BBC-jevoj mini seriji koja je premijeru imala u studenom, a u Hrvatskoj je dostupna na HBO-u. Riječ je o seriji koju potpisuju redatelj Michael Kellior te scenarist oskarovac David Hare ("Sati"). Laurie u "Roadkillu" glumi Laurencea, ministra u konzervativnoj vladi i nadolazeću zvijezdu britanske politike. Laurence je skromnog podrijetla i obrazovanja, ali populist, šarmer sa sirovim talentom za preživljavanje. Jedno krilo stranke vidi ga kao kandidata za premijera umjesto tvrdoglave premijerke. No, Laurenceu se gomilaju privatni problemi. Kći narkomanka saznala je da ima dugogodišnju ljubavnicu. Novinarka istražuje honorare koje je dobivao od lobista za privatizaciju zdravstva. Istodobno, dobiva poruku iz jedne ženske kaznionice. Jedna od utamničenih - Rose - tvrdi da je njegova nezakonita kći iz davne veze.


Pomalo neuredna, s puno nesvezanih scenarističkih uzlova, Hareova serija najzanimljivija je ondje gdje se bavi britanskom visokom politikom. U seriji uz Laurieja glumi još nekoliko zanimljivih glumaca, a sjajnu epizodu ljubavnice/knjižničarke glumi Sidse Babett Knudsen iz danske serije "Borgen".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:17