THE WATCHER

Kupili su kuću iz snova. Primali su pisma koja su prijetila njihovoj djeci, morali su iseliti i jeftino prodati kuću...

The Watcher

 Netflix/Planet/Profimedia/Netflix/Planet/Profimedia
Ryan Murphy, poznati producent te tvorac miniserije ‘Dahmer-Monster: The Jeffrey Dahmer Story‘, donosi novu true crime ministeriju po istinitom događaju

Poznati scenarist i producent te ljubitelj zastrašujućih pripovijesti Ryan Murphy ("American Horror Story", "American Horror Stories", "Scream Queens", "American Crime Story"), tvorac miniserije "Dahmer-Monster: The Jeffrey Dahmer Story", jednog od trenutno najgledanijih sadržaja na Netflixu, donosi novu true crime ministeriju "The Watcher", napetu priču o bračnome paru koji, kupivši kuću iz snova na broju 657 u ulici Boulevard u Westfieldu u New Jerseyju, postaje meta nepoznate osobe koja opsesivno nadzire njihovu kuću.

Fiktivni bračni par Brannock koji čine australska glumica Naomi Watts ("Mulholland Drive", "21 Grams") i američki glumac Bobby Cannavale ("Will & Grace") temeljen je na stvarnoj priči o obitelji Broaddus koja je od 2014. godine bila izložena psihičkom zlostavljanju nizom uznemirujućih pisama, piše The People.

image

The Watcher

Netflix/Planet/Profimedia/Netflix/Planet/Profimedia

"Vidim da ste već kuću na broju 657 ispunili izvođačima radova da biste uništili ono što ova kuća treba biti", "...krivi potez. Ne želite unesrećiti kuću na broju 657", neke su od jezivih poruka koje su primili novi vlasnici kuće Maria i Derek pošto su se u novi dom uselili sa svoje troje djece, piše The Cut.

"Tko sam ja? Pokraj broja 657 svakodnevno prolaze stotine i stotine auta. Možda sam u jednom od njih. Pogledajte sve prozore koji se vide s broja 657. Možda sam ja iza jednog od njih... Dobro došli, prijatelji, dobro došli. Neka zabava započne", pisalo je u jednom od pisama čiji autor nikada nije pronađen.

Nepoznati autor uznemirujućih pisama novim je vlasnicima izložio cijelu povijest uhođenja fokusiranu na broj 657.

"Kuća na broju 657 fokus je moje obitelji već desetljećima, a kako se bliži njezin 110. rođendan, ja sam postavljen na mjesto promatrača. Moj ju je djed promatrao tijekom dvadesetih godina prošloga stoljeća, moj otac tijekom šezdesetih. Sada je red na meni. Poznajete li povijest ove kuće? Znate li čega sve ima između njenih zidova? Zašto ste ovdje? Saznat ću", stoji u uvodnome pismu.

Pošto je kontaktirao policiju Westfielda, Derek se pridružio supruzi i djeci, koji su se nalazili u svom starom domu, te sa suprugom sastavio poruku koju su poslali Johnu i Andreji Woods, paru koji im je prodao kuću, u nadi da će oni znati tko i zašto šalje ta pisma.

Sljedećeg jutra stigao je odgovor. Nekoliko dana prije iseljenja i obitelj Woods primila je "Promatračevo" pismo. Poruka je bila čudna, rekla je Andrea, no u 23 godine koje su proveli u spornoj kući, to je bila jedina poruka koju su primili te o njoj nisu previše razmišljali.

Dan poslije Andrea i John s Marijom otišli su u policijsku postaju, gdje je Mariji rečeno da o pismima ne razgovara ni s kime jer su svi njezini novi susjedi osumnjičenici, piše The Cut.

Narednih tjedana obitelj Broaddus bila je na oprezu. Derek je otkazao poslovno putovanje, a Maria je neprestano pratila kuda se djeca kreću.

Dva tjedna nakon primitka prvog pisma Maria je navratila do nove kuće, gdje ju je dočekalo novo pismo. Ponovno su pozvali policiju. Ovoga puta obratio im se direktno, oslovivši ih prezimenom (iako ga je krivo napisao). Hvalio se da je tijekom prethodnih tjedana saznao mnogo o njima, pogotovo o djeci. Znao je čak i njihove nadimke, kojima im se Maria obraćala. "Puno izgovaraš njihova imena", pisalo je u pismu. "Je li ona obiteljska umjetnica?" posebno je upitao za kćer koju je vidio kako se koristi slikarskim stalkom.

Sadržaj pisama sve je više zabrinjavao nove kućevlasnike jer je sugerirao da bi se djeca trebala bojati te da "Promatrač" provodi cijele dane motreći ih.

"Ta je kuća moj posao, moj život, moja opsesija. A sada ste to i vi. Evo vam rezultata vaše pohlepe. Pohlepa je ovdje dovela prošle tri obitelji, a sada je meni dovela i vas."

Derek i Maria prestali su u novi dom dovoditi djecu, a više nisu bili sigurni ni da će se u njega useliti.

Nekoliko dana nakon što su primili prvo pismo, obitelj Broaddus odazvala se na roštilj dobrodošlice. U razgovoru sa susjedom doznali su za obitelj Langford, staricu u devedesetima koja je živjela s nekoliko djece u šezdesetima. Jedan od njih, Michael, bio je nezaposlen i nosio je bradu poput Ernesta Hemingwaya. Bili su čudna obitelj, rečeno je obitelj Broaddus.

Derek je mislio da je slučaj riješen. Sve se poklapalo.

Kada je obavijestio policiju, detektiv Lugo mu je rekao da su s tim čovjekom već obavili obavijesni razgovor. Iako su na njega sumnjali, nije bilo čvrstog dokaza koji bi potvrdio sumnju. S obzirom na to da obraćanje policiji nije donijelo očekivane rezultate, obitelj je započela vlastitu istragu. Derek je postao posebno opsjednut slučajem. Unajmili su i privatnog detektiva, no nisu našli ništa značajno. Stupili su u kontakt i s dvama FBI-jevim istražiteljima.

Jedan od njih, Lenehan, preporučio je da se istraže bivši zaposlenici kuće te njihovi potomci, no fokus je i dalje bio primarno na obitelji Langford, koja je inzistirala na tome da je Michael nevin.

Prema indicijama su razmotreni i razni drugi potencijalni sumnjivci, no istraga nije davala rezultate. "Bilo je to kao tražiti iglu u plastu sijena", rekao je Scott Kraus koji je sudjelovao u istrazi.

Kako djecu nisu željeli izlagati opasnosti, uselili su se u kuću Marijinih roditelja, a odgađanje useljenja u novu kuću susjedima su objašnjavali pravnim razlozima. S vremenom su postajali sve depresivniji, a Maria je krenula na psihoterapiju koja je otkrila da pati od PTSP-a.

Izmučeni uznemiravanjem, odlučili su prodati kuću, no tračevi koji su kolali New Jerseyjem te činjenica da obitelj postojanje pisama nije skrivala od potencijalnih kupaca to su im otežavali.

Kada je priča postala javna, mnogi su tvrdili da se oni ne bi dali zastrašiti, no kada bi potencijalni kupci dobili uvid u sadržaj pisama, redovito bi odustali od kupnje.

Njihovom je odvjetniku za nekretnine tada sinula ideja: prodaja kuće graditeljima koji će kuću srušiti te na njezinu mjestu izgraditi dvije nove kuće. No kada je prijedlog obznanjen, susjedstvo se diglo na noge te usprotivilo promjenama.

image

The Watcher

Netflix/Planet/Profimedia/Netflix/Planet/Profimedia

Prema informacijama iz članka koji je The Cut ‘ ažurirao u rujnu ove godine, kuća na broju 657 dobila je novog podstanara (stanarina nije pokrivala cijelu hipoteku), a Maria i Derek nadali su se da će nakon nekoliko godina iznajmljivanja uspjeti prodati kuću. Možda su je trebali davno prodati po nižoj cijeni, makar bili na gubitku, ponekad su se pitali. Nadolazeća serija o torturi kojoj su bili povrgnuti temelji se na članku Reevesa Wiedemana iz New York Magazinea iz studenog 2018. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:31